Trump szerint csak rosszul fogalmazott, amikor az oroszokat védte meg

Donald Trump megpróbált magyarázkodni, miután minden oldalról támadták az oroszokat mentegető kijelentéseit.

Republikánus és demokrata pártiak egyaránt bírálták Donald Trump amerikai elnököt azt követően, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való helsinki találkozás után azt mondta: Oroszország nem avatkozott be az amerikai elnökválasztásba.

Trump megpróbálta kimagyarázni a finn fővárosban elhangzottak szavait. Mint mondta: amikor visszament (az USÁ-ba), nem értette, hogy mi okozza a felháborodást, így átnézte a beszéde leiratát. Ekkor jött rá, hogy bár egyértelmű kellene lennie az álláspontjának ebben a kérdésben, rosszul fogalmazott. Helsinkiben azt mondta, nem lát okot rá, amiért az oroszok beavatkoztak volna a választásba, de azt kellett volna mondania: nem lát okot rá, miért ne avatkoztak volna be ("would" helyett "wouldn't"-nak kellett volna elhangzania).

"Nem vagyok oroszbarát"

Trump korábban a Fox televízióban egy interjúban úgy fogalmazott, "nem vagyok oroszbarát, csak azt akarom, hogy az országunk biztonságban legyen". Korábban mindkét amerikai nagypárt részéről kritikák érték az elnököt. Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke szerint Donald Trumpnak "muszáj pontosan érzékelnie", hogy Oroszország nem az Egyesült Államok szövetségese. John McCain szenátor közleményben adott hangot vélekedésének, miszerint a csúcstalálkozó "tragikus tévedés" és "az amerikai elnökök történetének egyik legszégyenletesebb pillanata" volt.

Címlapi illusztrációnk forrása: NBC News

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?