Újra Csehország élén a bukott miniszterelnök

Bizalmat kapott csütörtökre virradóra a prágai parlamenti alsóházban az Andrej Babiš vezette új cseh koalíciós kormány.

A bizalmi szavazásra a szerdai egész napos éles, rendkívül indulatos, helyenként nagyon személyeskedő és durva vitát követőn csak jóval éjfél után került sor. A rendszerváltás utáni Csehországban most történt meg először, hogy a kommunista párt közvetlen befolyást szerzett a kormányzatra, amit a jobboldal alapvető politikai változásnak minősít.

A kilenc parlamenti párt közül az ANO Mozgalom, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) képviselői mondtak igent a kormányra, míg a Polgári Demokratikus Párt (ODS), a Cseh Kalózpárt, a bevándorlás ellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL), a jobboldali TOP 09 párt, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt képviselői ellene voksoltak. A kormányoldalnak összesen 108 képviselője van, de az ülésről hárman hiányoztak. Jirí Masek, az ANO képviselője családi okokból éppen Ausztráliában tartózkodik, míg Milan Chovanec, volt szociáldemokrata belügyminiszter közölte: azért hiányzik, mert nem ért egyet a kommunisták bevonásával a kormányzatba. Zdenek Ondrácek, kommunista képviselő távolléte meglepetésnek számít, az oka nem ismeretes.

A hatályos szabályok szerint a kormánynak a bizalom megszerzéséhez a szavazáson résztvevő képviselők több mint felének a támogatására volt szüksége, ami ezúttal 99 igent jelentett. Csehországnak ezzel a tavaly októberi képviselőházi választás óta eltelt majdnem kilenc hónap után újra teljes értékű kormánya van. A kormányalakítás elhúzódásának legfőbb oka, hogy a pártok többsége nem volt hajlandó együttműködni Andrej Babišsal, aki ellen az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt büntetőeljárás folyik és neve szerepel a volt csehszlovák állambiztonság (StB) ügynöklistáján.

A délutáni órákban a parlament közelében több száz ember tüntetett az új kormány, a kommunisták bevonása ellen a kormányzásba, valamint Andrej Babiš és Milos Zeman államfő ellen. Este a tüntetők a parlament épülete elé nyomultak, s amikor Andrej Babiš kiment az épület elé, különböző tárgyakat, műanyag palackokat dobáltak felé.

Václav Klaus, volt jobboldali államfő és kormányfő a mai kommunistaellenességet "olcsó populizmusnak" minősítette. A kommunizmus "nem tér vissza", Csehországot nem Moszkva és Peking, hanem inkább a mai Nyugaton elterjedt legkülönbözőbb izmusok fenyegetik - vélekedett Klaus a Mladá Fronta Dnes című liberális napilapban szerdán közölt interjúban.

Kapcsolódók

Kimaradt?