Volt külügyminiszterek kérték levélben Trumpot, hogy vigyázzon Putyinnal

Amerikai és európai volt külügyminiszterek a nyugati szövetségesekkel "romló kapcsolatok" javítására sürgetik Donald Trump amerikai elnököt a Fehér Házhoz címzett hétfői keltezésű, de kedden nyilvánosságra került levelükben.

A volt külügyminiszterek egyúttal arra is figyelmeztették a NATO-csúcsértekezletre és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel csúcstalálkozóra készülő amerikai elnököt, hogy "súlyos tévedés" lenne figyelmen kívül hagyni azt a fenyegetést, amelyet szerintük Putyin Oroszországa jelent.

A levél aláírói ugyanakkor dicsérték is Donald Trumpot, elismerve, hogy sikerült néhány NATO-tagországot a védelmi kiadások növelésére serkentenie. Az ex-tárcavezetők - miután felidézték a NATO tevékenységének legfontosabb mozzanatait, és emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok mindig is nagy szerepet játszott a katonai szövetségen belül - leszögezték: a mostani brüsszeli NATO-csúcs sikere megerősítheti az amerikai elnököt a Vlagyimir Putyinnal tartandó találkozója előtt.

"Oroszországot illetően úgy hisszük, fontos, hogy Ön és más nyugati vezetők áttekinthető és tiszteletteljes párbeszédet folytassanak Putyin elnökkel az olyan, közös aggodalmakra okot adó témákról, mint a szíriai háború. De az Oroszországhoz fűződő viszony javítása nem önmagáért való, hanem szélesebb stratégiai célok elérésének eszköze" - fogalmaztak a már nem aktív politikusok. Majd hangsúlyozták, hogy szerintük Oroszország "az Egyesült Államok befolyásának csökkentése és az Egyesült Államok és európai szövetségesei megosztása mellett" kötelezte el magát.

"Oroszország akciói a Krímben és Kelet-Ukrajnában megsértették Ukrajna szuverenitását és a nemzetközi jogot. Beavatkozása választási folyamatokba szerte a világban aláásta a demokráciába vetett bizalmat. Ezeknek a cselekedeteknek a figyelmen kívül hagyása vagy elfogadása súlyos tévedés lenne, felszólítás további agresszióra és instabilitásra" - írták a levélben.

A levelet 16 volt külügyminiszter írta alá, köztük az amerikai Madeleine Albright, az olasz Lamberto Dini, az osztrák Benita Ferrero-Waldner, a német Joschka Fischer, a román Mircea Geoana, a bolgár Daniel Mitov, a brit David Miliband és a spanyol Ana Palacio. Nem került nyilvánosságra információ arról, hogy Donald Trump vagy kormányzatának bármely tagja hogyan reagált a volt külügyminiszterek közös levelére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?