Az EP elítéli a schengeni övezeten belüli határellenőrzést

Az Európai Parlament elítéli a schengeni övezeten belüli határellenőrzést, az unió tagállamainak ehelyett erősíteniük kellene a határellenőrzés nélküli térség működésébe vetett bizalmat, a tagállamok közötti együttműködést és szolidaritást - szögezték le az uniós parlament képviselői szerdán.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a schengeni egyezmény működéséről első alkalommal elfogadott éves jelentésében bírálta a belső határokon ismét bevezetett határellenőrzést, amelyre - mint írták - részben a közös európai menedékügyi rendszer hiányosságai, részben pedig a politikai akarat, a szolidaritás és a felelősség megosztásának hiánya miatt került sor.

A képviselők véleménye szerint a több esetben alkalmazott folyamatos ellenőrzés nem indokolt és nem is arányos intézkedés, ezért alkalmazása jogszerűtlen.

Jelenleg hat ország alkalmaz határellenőrzést más uniós tagállammal közös határain: Franciaország, Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia.

A schengeni egyezményben rögzített jogszabályok végrehajtása során legszembetűnőbb hiányosságokkal, azok kijavításával, és a következő lépésekkel foglalkozó jelentésben a képviselők hangsúlyozták, hogy állandó, ütőképes és hatékony uniós tengeri keresésre és mentésre van szükség.

Az uniós tagállamok hatóságainak hatékonyabban kell információt és statisztikát gyűjteni arról, hogy hogyan bánnak a határőrizetre szánt forrásokkal és kapacitásokkal. Az alapvető jogok maradéktalan tiszteletben tartásával, humánus és méltányos körülmények biztosítása mellett gondoskodniuk kell a kiutasítási eljárások gyors és hatékony lebonyolításáról. Végre kellene hajtaniuk a másik tagállam által már meghozott kiutasítási határozatot ahelyett, hogy újabb eljárást indítanának, vagy visszaküldenék az illegálisan bevándorlókat a határozatot elsőként kibocsátó tagállamba. A tagállamoknak továbbá megfelelő infrastruktúrát, szállást és életkörülményeket kellene biztosítaniuk a menedékkérők számára, különösen a kísérő nélküli kiskorúak, a gyerekekkel érkező családok, és a kiszolgáltatott helyzetben lévő nők számára.

A szöveg szerint végezetül át kell alakítani a schengeni információs rendszert (SIS), főként a veszélyeztetett vagy eltűnt gyerekekre, valamint a terrorizmussal kapcsolatos információk azonnali és kötelező megosztására, és a kiutasítási határozatokkal kapcsolatos információcserére vonatkozóan.

Kapcsolódók

Kimaradt?