FRISSÍTVE – Az iskola diákja lövöldözött Texasban, tízen meghaltak

Újabb lövöldözés  volt pénteken  egy amerikai középiskolában, ezúttal a texasi Houstontól délre fekvő Santa Fé városkában. Tíz személy meghalt, többen megsebesültek. FRISSÍTÉS: a rendőrség megerősítette: az elkövető az iskola diákja. 

A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc óra körül tört ki. A Galveston megyei rendőrség nagy erőkkel vonult ki, az iskolát és környékét lezárták. 

Douglas Hudson megyei seriff rövid tájékoztatása szerint az iskolában több lövés dördült el. Ugyanakkor az ABC televízió helyi adásának forgatócsoportja szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy egy diáklány megsebesült.  

A 13 ezer lelket számláló Santa Fé mintegy 50 kilométernyire Houstontól délkeletre fekszik.

FRISSÍTÉS 1: Több halálos áldozatot és sebesültet követelt a pénteki lövöldözés a texasi Santa Fé városka középiskolájában - jelentette a CBS televízió. A lövöldözőt letartóztatták. A lövöldöző állítólag az iskola egyik diákja volt, ezt azonban nem erősítették volt. 

A Santa Fében lévő iskolát rendőrautók vették körül, továbbá mentőautók, köztük rohamkocsik. Két mentőhelikopter is a helyszínre érkezett és megkezdődött a sebesültek elszállítása. 

A halottak és a sebesültek számáról egyelőre nincs hivatalos információ. Az ámokfutó diák megfékezésekor állítólag megsebesült az egyik rendőr is.

FRISSÍTÉS 2: Legalább nyolc halálos áldozata és több sebesültje van a texasi Santa Fé városka iskolájában elkövetett lövöldözésnek - jelentette több amerikai hírtelevízió is.  Az áldozatokról szóló információt a megyei seriff is megerősítette, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok és a sebesültek száma még mindig nem végleges, a helyzet feltárása változatlanul tart.

Egyes sajtójelentések szerint nem egy, hanem két diákot vettek őrizetbe, a gyanú szerint ők lövöldöztek. 

Donald Trump elnök a Fehér Házból élőben közvetített rövid üzenetében sajnálkozását fejezte ki, azt hangoztatva, hogy "túl sok a lövöldözés" az amerikai iskolákban, leszögezte, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtesz ezek megfékezésére.

FRISSÍTÉS 3: A legfrissebb jelentések szerint tíz halálos áldozata van a lövöldözésnek – kilenc diák és egy tanár – és többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított.

A lövöldözés az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki. A sebesültek között oktatók is vannak, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is. Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt féri – feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr – állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek.

A letartóztatott diák személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt: az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Pénteken délután azonban az amerikai sajtóban – a rendőrség egyik, neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva – megnevezték az elkövetőt: Dimitrios Pagourtzis, 17 éves, az iskolai focicsapat és a helyi görög ortodox templommal együttműködő tánckar tagja.

Kiderült, az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el, feltételezhetően a gyanúsított. A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, és mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját.

A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem „érdeklődésre számot tartó személyként”, vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött.

A Houston Public Media, a houstoni egyetem lapja emlékeztetett: idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanó szerkezeteket. Az idén ez volt a 22. iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban.

Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Előtte telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki ígéretet tett, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a városnak és az áldozatok hozzátartozóinak. Santa Fében tartott sajtótájékoztatóján a kormányzó közölte, hogy a rendőrök két fegyvert találtak: egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?