Megállapodásra törekszik a venezuelai hatalom

A venezuelai kormány kész aláírni a végleges megállapodást az ellenzékkel - jelentette ki vasárnap Caracasban Nicolás Maduro, a latin-amerikai állam elnöke, jelezve ugyanakkor azt is, hogy országa nem riad vissza semmiféle olajembargótól, amellyel az Egyesült Államok és Argentína fenyegeti.

Maduro pártja szimpatizánsainak egyik vasárnapi gyűlésén beszélt erről, utalva arra, hogy végleges megállapodásra törekszik az ellenzékkel a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban a venezuelai kormány és ellenzék közti tárgyalások újabb fordulóján az ország belpolitikai és gazdasági válságának megoldásáról. Ezek a tárgyalások már tavaly decemberben megkezdődtek Danilo Medina dominikai elnök és José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol miniszterelnök védnöksége alatt. Mindeddig azonban a feleknek nem sikerült egyezségre jutniuk, s most arról is meg kellene állapodniuk, hogy milyen körülmények között rendezzék meg a venezuelai elnökválasztást.

Az ország alkotmányozó nemzetgyűlése ugyanis nemrég az eredetileg decemberre kitűzött választás előrehozását rendelte el, a voksolást legkésőbb április 30-ig megtartanák az egyre súlyosbodó gazdasági válsággal küszködő országban. Maduro magabiztos saját jövőbeni esélyeit illetően, ugyanis eddig jól kihasználta az ellenzéki erők megosztottságát, ez utóbbiak viszont nem voltak képesek kihasználni az elnökkel szembeni növekvő elégedetlenséget.

Az ellenzék egyelőre még nem foglalt állást azzal kapcsolatosan, hogy részt vesz-e az elnökválasztási versenyben, ugyanis túl korainak tartja annak megrendezését, szerinte egyelőre még nem lehet biztosítani az "igazságos" és "átlátható" voksolást. Maduro vasárnap leszögezte: "Nekivágunk az elnökválasztásnak akár ellenzékkel, akár nélküle".

Maduro kész szembenézni az imperialista fenyegetéssel

Az államfő egyben üzent Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek, aki ezen a napon argentin kollégájával, Jorge Fauriéval tárgyalt Buenos Airesben, szankciókat helyezve kilátásba Caracas ellen tekintélyuralmi politikája miatt, egyebek között azzal fenyegetőzve, hogy megtiltják országaikban a Venezuelából származó olaj vásárlását. Maduro hangsúlyozta: országa "kész szembenézni az imperialista fenyegetéssel". "Felkészültünk arra, hogy szabadok maradjunk, s hogy senki ne állíthasson meg bennünket" - mondta Maduro.

A dél-amerikai ország több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az országban az utcai tüntetések, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?