Venezuela hadgyakorlatot hirdetett

Nicolás Maduro venezuelai államfő hadgyakorlatot jelentett be hétfőn, miután Donald Trump amerikai elnök egy katonai beavatkozást sem zárt ki a dél-amerikai állammal szemben. A venezuelai államfő ugyanakkor azt bizonygatta, tárgyalni kíván amerikai kollégájával.

“Mindenkinek csatlakoznia kell a védelmi tervhez, férfiak és nők millióinak, lássuk, hogy fog ez tetszeni az amerikai imperialistáknak” – hangoztatta Venezuela szocialista elnöke a hívei előtt Caracasban tartott beszédében, arra sürgetve őket, hogy vegyenek részt a civilek és katonák közreműködésével augusztus 26-ára és 27-ére kitűzött manőveren.

A kormánypárti rendezvényen a venezuelai fővárosban több ezren jelentek meg, és fejezték ki tiltakozásukat Trump “katonai megoldásra” vonatkozó felvetése ellen. “Telefonálni szeretnék Trump úrral, hogy elmondhassam neki, megvezetik Önt, minden, amit Venezueláról mondanak magának hazugság. Félre vezetik Önt” – mondta Maduro.

A Fehér Ház a múlt héten elutasította Maduro kérését, hogy Trumppal beszélhessen. A közlés szerint az amerikai elnök akkor fog venezuelai vezetővel tárgyalni, ha a dél-amerikai ország visszatért a demokráciához.

A nap folyamán Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter az állami televízióban mondott beszédében arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok meg akarja szerezni az OPEC-tagállam Venezuela kőolajkincsét. A tárcavezető egy katonai támaszponton beszélt, a hadsereg tucatnyi tagjával a háttérben, némelyikük kezében az égre irányzott rakétavető volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?