Török invázió: az USA és Franciaország is felszólalt ellene

Washington visszafogottságra intette a Szíriában hadműveletet indító Törökországot, és arra szólította fel, hogy korlátozza akcióit Szíria északnyugati részére. A franciák szerint a török invázió árt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemnek.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő vasárnap kiadott közleményében elítélte "az erőszak eszkalálódását" Szíria északnyugati, kurdok lakta vidékein, és arra sürgette Ankarát, hogy "mind kiterjedésében, mind időtartamában korlátozza katonai hadműveleteit" a térségben.

Nauert leszögezte: az Egyesült Államok támogatja Törökország jogos biztonsági aggodalmait, de "az Egyesült Államok rendkívül aggódik a Szíria északnyugati részén kialakult helyzet, elsősorban az ártatlan civilek gyötrelmei miatt". Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Törökország az Egyesült Államok szövetségese a NATO keretein belül, és kulcsfontosságú partnere az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még szombaton telefonon egyeztetett orosz és török kollégájával, és mindkettőjüknek kifejezte aggodalmát a helyzet alakulása miatt.

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap, útban Ázsiába, a repülőgépen újságíróknak kijelentette: Törökország értesítette a szíriai célpontokra mért légicsapások megindítása előtt az Egyesült Államokat, és Washington folyamatosan kapcsolatban áll Ankarával. "Törökország nyíltan beszélt" - fogalmazott Mattis, hozzátéve, hogy "dolgozunk azon, hogy mi történjék és megoldást fogunk találni". A tárcavezető azonban nem tért ki az amerikai álláspontra, illetve tervezett lépésekre.

"Ezeket a harcokat abba kell hagyni"

Franciaország felszólítja Törökországot, hogy hagyja abba a kurdok elleni offenzívát Szíria északnyugati részén, és egyúttal kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását - szögezte le Florence Parly francia védelmi miniszter, illetve Jean-Yves Le Drian külügyminiszter vasárnap. Parly szerint a török invázió árt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemnek.

"Ezeket a harcokat abba kell hagyni" - szögezte le a védelmi miniszter, aki szerint Törökország olyan kurd erőket támad, akik elkötelezett szövetségesei annak a koalíciónak, melynek Franciaország is tagja, s amelynek elsődleges célja a terrorizmus elleni harc.

Az Algírban tartózkodó Jean-Yves Le Drian a szíriai humanitárius kockázatok kiértékelése érdekében sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. Le Drian kiemelte az Afrínnál folyó török offenzívát, és megemlítette a Damaszkuszt körülvevő, ostrom alatt álló Kelet-Gútát és Idlíb tartományt is, ahol a szíriai kormányerők és a dzsihadisták állnak harcban egymással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?