Egy kurd focista bírálta a török elnököt – rálőttek az autójára

Tüzet nyitott egy ismeretlen fegyveres Deniz Naki kurd nemzetiségű, német-török kettős állampolgárságú labdarúgó autójára vasárnap késő este Németországban. A sportoló nem sérült meg, és szerinte politikai okok miatt támadták rá.

Deniz Naki a Die Weltnek hétfőn azt mondta, hogy a török hírszerzés egyik ügynöke támadhatta meg, vagy valaki más, aki nem ért egyet politikai nézeteivel. A merénylet Aachen közelében történt egy autópályán, a lövéseket egy sötét autóból adták le, amely elhaladt a labdarúgó terepjárója mellett. Az aacheni ügyészség gyilkossági kísérlet gyanújával eljárást indított.

Deniz Naki a Die Weltnek elmondta: mindig is számított arra, hogy megtámadják majd, amiért kritizálja Recep Tayyip Erdoğan török államfő rendszerét, illetve amiért kiáll a kurd függetlenség ügye mellett. Azt azonban nem gondolta, hogy Németországban törnek az életére.

A merénylet nem változtat a nézetein, és nem hagyja magát megfélemlíteni – mondta még.

A 28 éves sportolót tavaly a főként kurdok lakta Diyarbakir bírósága egy év, hat hónap és 22 nap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte terrorista propaganda terjesztése miatt. A Törökország délkeleti részén fekvő város bírósága bizonyítottnak ítélte, hogy a labdarúgó népszerűsítette közösségi portálokon a térségben 1984 óta fegyveres felkelést folytató, betiltott Kurdisztáni Munkáspártot. Deniz Naki tagadta a vádat.

A Németországban, kurd családban született labdarúgócsapat-kapitány a török harmadosztályban szerepelő diyarbakiri Amed SK-nál. Korábban játszott a Bundesliga több együttesében, és tagja volt a német utánpótlás-válogatottnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?