A Pentagon még nem állította le a fegyverszállításokat a szíriai kurdoknak

Egy amerikai lapjelentés szerint az amerikai védelmi minisztérium még nem állította le a fegyverszállítást a szíriai kurdoknak, noha a török kormány szerint Donald Trump elnök egy pár nappal ezelőtti telefonbeszélgetésében ezt ígérte Recep Tayyip Erdogan török államfőnek.

Az elsősorban kongresszusi és kormányzati politikával foglalkozó, The Hill című lap a védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivőjére hivatkozva közölte a hírt. Robert Manning ezredes szóvivő mondta el a riportereknek, hogy egyelőre még nem állították le, hanem csak felülvizsgálják a fegyverszállítást a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, amerikaiak támogatta fegyveres koalíció részeként harcoló, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának. A szóvivő elmondta azt is, hogy a tárca felülvizsgálja "a kurd partnereinknek nyújtott katonai támogatás mértékét, amely attól függ, hogy az Iszlám Államra mért vereség és a stabilizálási erőfeszítések mennyire teszik lehetővé számunkra az Iszlám Állam visszatérésének megakadályozását".

Bekir Bozdag török kormányszóvivő pénteken az egyik török televíziónak adott interjújában azt állította, hogy Erdogan államfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében Donald Trump megígérte a szíriai kurd harcosoknak szánt fegyverszállítások leállítását. A Fehér Ház azonban szombaton azt közölte: az amerikai elnök csupán a Washington szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás korrekciójára tett ígéretet.

Ankara úgy tartja: az SDF más fegyvereseivel együtt harcoló YPG a Törökországban szeparatista törekvései miatt törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) "meghosszabbított karja", szintén terrorszervezet. Washington idén májusban kezdett fegyvereket szállítani ezeknek a kurdoknak, mert a szíriai Rakka városának a dzsihadistáktól történő visszafoglalásában számított rájuk.

Kimaradt?