Kisebb gesztust tettek a Katar ellen szerveződő államok

Kisebb gesztust tett Katar felé vasárnap négy, a diplomáciai kapcsolatot vele megszakító arab ország: ezután engedélyezik, hogy vészhelyzetben katari repülőgépek használják a területük fölött húzódó légi közlekedési útvonalakat - jelentette a SPA szaúdi állami hírügynökség.

A négy ország - Szaúd-arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein - júniusban szakította meg Katarral a kapcsolatokat, és szankciókat hozott ellene azzal az indoklással, hogy az emírség szélsőséges csoportokat finanszíroz és zavaróan jó kapcsolatokat ápol Iránnal. A négy ország külügyminisztere vasárnap tanácskozást tartott a helyzetről, és abban maradt, hogy jelenleg nem hoznak újabb büntető intézkedéseket Katar ellen, és készek vele a párbeszédre, ha teljesíti a vele szemben támasztott követeléseket.

Eredetileg ezeket 13 pontban foglalták össze, de később hat alapelvre csökkentették.

A szaúd-arábiai külügyminiszter vasárnap egy külön nyilatkozatban elutasította azt a Katarnak tulajdonított követelést, hogy a mekkai zarándoklat lebonyolítását helyezzék nemzetközi felügyelet alá. Katar azt állítja, hogy a szaúdi hatóságok akadályokat állítanak a katari zarándokok elé, és kilátásba helyezte, hogy az ENSZ-hez fordul az ügyben. A szaúdi külügyminiszter a felvetést "agressziónak és királysághoz intézett hadüzenetnek" minősítette.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?