Brexit: Trump nagyon nagy kereskedelmi megállapodást remél Londonnal

„Nagyon nagy és izgalmas” kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésére lát lehetőséget Londonnal az amerikai elnök.

Donald Trump a brit médiában széleskörűen ismertetett keddi Twitter-üzenetében kiemelte az e megállapodással járó munkahelyteremtést is, ugyanakkor „nagyon protekcionistának” nevezte az Európai Unió Amerikával szembeni kereskedelmi politikáját.

Trump Twitter-üzenetének előzményeként Washingtonban kezdett tájékozódó jellegűnek minősített tárgyalásokat Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter a brit-amerikai kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötésének lehetőségéről a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után.

Nagy-Britannia addig nem köthet külön szabadkereskedelmi megállapodást külföldi országokkal, amíg az Európai Unió teljes jogú tagja, sőt nem is kezdhet hivatalosan olyan tárgyalássorozatot, amelynek közvetlen meghirdetett célja ilyen egyezség megkötése.

London március végén jelentette be hivatalosan kilépési szándékát az EU-ból a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. A brit EU-tagság akkor szűnik meg, amikor hatályba lép a kilépési szerződés, de az 50. cikkely előírása alapján Nagy-Britannia legkésőbb a bejelentést követő második év végén, vagyis 2019 márciusában akkor is távozik az EU-ból, ha a feltételekről nem születik kétoldalú egyezmény.

A kilépési tárgyalássorozat mindazonáltal meghosszabbítható, ha ebbe az összes többi EU-tagállam beleegyezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?