Abbász Washingtonhoz fordult a Mecsetek téren kialakult válság miatt

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte Washingtont, hogy vegye rá Izraelt a jeruzsálemi Mecsetek terén bevezetett új biztonsági előírások visszavonására – jelentette pénteken a WAFA palesztin hírügynökség.

Abbász telefonon beszélt Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök tanácsadójával csütörtök este. A palesztin elnök arra figyelmeztetett, hogy „nagyon kritikus” a helyzet az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset körül, és nem kizárt, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól – jelentette a WAFA.

Az izraeli hatóságok legújabb biztonsági intézkedése szerint az 50 évesnél fiatalabb muzulmán férfiakat nem engedik be a pénteki imákra a Mecsetek terén lévő al-Aksza mecsethez, ahová múlt vasárnap óta nem hajlandóak bemenni a hívők a detektoros kapuk miatt. Az izraeli hatóságok a múlt pénteki, két izraeli rendőr életét kioltó és a Mecsetek teréről indított merényletet követően állították fel az ellenőrző kapukat. Az intézkedés miatt a héten Jeruzsálemben felbőszült palesztin tüntetők csaptak össze izraeli rendőrökkel, több ember megsebesült.

Mahmúd Abbász egy külföldi látogatást szakított félbe, és tért haza péntek reggel a fokozódó válság miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?