Tízezrek zarándokoltak el Szent Miklós ereklyéihez Moszkvában

Tízezrek zarándokoltak el hétfőn a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházba Csodatevő Szent Miklós ereklyéihez, amelyeket vasárnap szállították át az olaszországi Bariból az orosz fővárosba.

Az ereklyéket vasárnap Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája fogadta a székesegyházban az orosz klérus és tízezer hívő jelenlétében, miközben Moszkva összes ortodox templomában szóltak a harangok. A különgépen történt átszállítás és az ereklyéknek a zarándokok elé kiállításának szertartását élőben közvetítette az állami Rosszija 24 hírtelevízió.

Az ereklyéknek az orosz ortodox egyháznak történő ideiglenes átadásáról Kirill pátriárka és Ferenc pápa állapodott meg a 2016. február 12-i havannai megbeszélésén. Ez volt az első találkozó a keleti és a nyugati rítusú kereszténység legnagyobb felekezeteinek vezetői között az 1054-ben történt egyházszakadás óta.

Az orosz ortodox hívők először tekinthették meg egyházuk egyik legtiszteltebb szentjének ereklyéit anélkül, hogy külföldre kellett volna utazniuk ezért. Hétfőn a Moszkva folyó partján a zarándokok két kilométeres sorban várakoztak a lehetőségre. Az ereklyéket július 13-28. között Szentpéterváron lehet majd megtekinteni.

Szent Miklós, aki IV. században a kisázsiai Mira püspöke volt, a hajósok, halászok és révészek patrónusa. A nyugati egyházban kultusza akkor terjedt el, amikor ereklyéit 1087-ben Bariba szállították. Emléknapja december 6., Mikulás napja.

Kimaradt?