Egy 346 milliárd eurós számlát nyújtott be Merkelnek Donald Trump

Donald Trump egy 346 milliárd eurós számlát nyújtott át Angela Merkelnek a március 17-i washingtoni találkozójukon, írja a brit Sunday Times német kormányzati források alapján. A számlán szereplő csillagászati összeg Németország tartozását jelenti a NATO felé.

A számlát Trump egy négyszemközti megbeszélésen adta át a német kancellárnak. Az amerikai elnök gesztusát egy német miniszter felháborítónak nevezte. „Az ilyen követelések mögött az az ötlet húzódik meg, hogy provokálja a másik felet, de a kancellár nem foglalkozott ezzel és nem is fog reagálni az ilyen provokációra” – mondta a miniszter.

A találkozón Trump kinyilvánította: nagyon fontosnak tartja a NATO-t, de bírálta azokat az országokat, amelyek nem teljesítik a védelmi költségekhez való hozzájárulást. Trump szerint sok tagállam sok pénzzel tartozik az elmúlt évekből. Üdvözölte ugyanakkor, hogy Németország elkötelezett aziránt, hogy középtávon bruttó nemzeti termékének 2 százalékával járul hozzá a katonai szövetség finanszírozásához.

Trump azonban ennél tovább ment. Kamatot is fölszámolt Németország 2002 óta elmaradt NATO-hozzájárulásához. Az Egyesült Államok elnöke ezt azzal indokolta, hogy Merkel elődje, Gerhard Schröder 2002-ben magasabb katonai kiadásokat ígért a NATO-nak. Trump 346 milliárd eurós követelése egyébként akkora, hogy bőven meghaladja Németország  329 milliárd eurós éves adóbevételét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?