Több száz afrikai menedékkérő jutott be a Spanyolországhoz tartozó Ceutába

Mintegy 350 afrikai menedékkérő illegálisan bejutott Marokkóból Ceutába, Spanyolország észak-afrikai exklávéjába hétfő hajnalban - közölték a hatóságok.

Rendőrségi források szerint a rossz időjárási körülmények miatt az éjszaka nehéz volt megfelelően ellenőrizni a 8 kilométer hosszú határszakaszt, mert a riasztóberendezéseket folyamatosan aktiválta az erős szél és a heves eső. Így nem lehetett biztosan tudni, hogy téves vagy valódi riasztásról van-e szó, amikor újra és újra megszólaltak.

A határsértés úgy derült ki, hogy a menedékkérők számára létesített ceutai ideiglenes befogadóközpontnál (CETI) először 300, majd további 50 ember jelent meg a kora reggeli órákban.

A vöröskereszt helyi szervezetének tájékoztatás szerint közülük tizenegy embert kórházba kellett szállítani különböző sérülések, törések miatt, melyeket a határt lezáró, hat méter magas duplakerítés átmászásakor szereztek.

Legutóbb múlt pénteken, mintegy 500 embernek sikerült illegálisan átjutnia Marokkóból Ceutába, amely az Európai Unió területének számít az afrikai kontinensen.

Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai szerint tavaly a korábbi évekhez képest kevesebb, mintegy ezer menedékkérő lépett be illegálisan Ceuta és a szintén Marokkóba ékelődő másik spanyol exklávé, Melilla területére. A papírok nélkül érkezőket a spanyol hatóságok nem utasítják ki, amíg ki nem derül, honnan jöttek. Az illegális bevándorlók igazolást kapnak, amellyel egy ideiglenes befogadóközpontba mehetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?