Még mindig nem tudni, mikor találkozik Trump és Putyin

Egyelőre nincsenek konkrétumok Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök részvételével tartandó csúcstalálkozó idejéről és formájáról – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

A szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy folynak-e egy orosz–amerikai csúcstalálkozó előkészületei, azt felelte: "Egyelőre nincs mit közölnöm, nincs semmi konkrétum". A felkészülés azután kezdődik, hogy a felek megállapodtak annak formájáról és időpontjáról – tette hozzá. 

Kifejtette, mindkét félnek határozott elképzelése, határozott nézete van arról, hogy milyen területeken kell a jövőben együttműködni. Általános a vélemény arról, hogy elsősorban a terrorizmus elleni küzdelemben és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban lehet és kell együttműködni.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, Putyin és Trump január 28-i telefonbeszélgetésük során megállapodtak arról, hogy utasítást adnak a személyes találkozó lehetséges időpontjának és helyének kidolgozására.

Az orosz elnöki szóvivő arról is beszélt, hogy az ukrajnai belső válság nem lehet tárgya egy orosz–amerikai megegyezésnek. A kijelentés azokra a külföldi sajtóhírekre utalt, amelyek szerint az amerikai kormányzat és a Kreml valamiféle "nagy alkura" készül az ukrajnai konfliktussal összefüggésben. Hangsúlyozta: "Aligha lehet az ukrán belső válság egy ilyen ügylet tárgya. Ez az információ semmiképpen sem felel meg a valóságnak. Sőt, egy ilyen ügyletnek nem lehet tárgya olyan emberek sorsa, akik a Donyec-medencében élnek, de facto elszakítva jelenleg saját államuktól" – mondta.

Peszkov hozzátette: Oroszország reméli, az Egyesült Államok befolyását felhasználva meggyőzi Kijevet arról, hogy mondjon le az ukrán válság agresszív rendezésének lehetőségéről, és teljesítse az általa a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?