Republikánus tévécsatorna verte ki a biztosítékot Putyinéknál

A Kreml bocsánatkérést vár a FOX News amerikai hírtelevíziótól, amiért egyik műsorvezetője a Donald Trumppal készített interjújában gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"Megengedhetetlennek és sértőnek tartjuk a FOX News tudósítójának szavait. Helyesnek tartanánk, ha bocsánatkérést kapnánk az orosz elnök címére a tisztelt tévétársaságtól" – mondta Peszkov. A szóvivő nem kívánta kommentálni Trump válaszát, amit az újságíró kijelentésére adott.

A hírtelevízió vasárnap sugárzott interjút az amerikai elnökkel. Amikor Donald Trump arról beszélt, hogy tiszteli az orosz elnököt, a riporter, Bill O'Reilly felhívta a figyelmet azokra a vádakra, amelyekkel a Nyugat illeti Putyint, majd "gyilkosnak" nevezte őt.

"... sok gyilkos van, és nálunk is van sok gyilkos. Maga mit gondol, a mi országunk olyan ártatlan?" – válaszolta erre Trump, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak "jobb kijönni Oroszországgal, mint nem".

Peszkov arról is beszélt sajtótájékoztatóján, hogy nem akadályozhatja Moszkva és Washington kapcsolattartását, kölcsönösen hasznos, rugalmas kapcsolatainak kiépítését az, hogy egy sor nemzetközi és regionális politikai kérdésben, köztük Iránt illetően is szögesen ellentétes a véleményük. A szóvivő azt mondta: a Kreml nem ért egyet Trump véleményével, hogy Irán "első számú terrorista állam".

Az orosz elnöki szóvivő reagált Donald Trump és Petro Porosenko ukrán államfő telefonbeszélgetésére is, amelyről a Fehér Ház közleményében úgy tájékoztatott, hogy "megvitattak egy sor kérdést, köztük a régóta húzódó konfliktust Ukrajna és Oroszország között". Peszkov állította: "Ukrajna és Oroszország között nincs konfliktus. A Donyec-medence (válsága) kizárólag Ukrajnán belüli konfliktus".

Kapcsolódók

Kimaradt?