A világpolitikai helyzetről és a menekültválságról vitáznak a pénteki EU-csúcson

A megváltozott világpolitikai helyzet és a menekültválság lesz a mai nem hivatalos máltai európai uniós csúcstalálkozó fő témája.

Az egynapos csúcstalálkozó házigazdája Joseph Muscat máltai miniszterelnök, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A délelőtti munkaülés témája a menekültválság lesz. A 28 uniós állam- és kormányfő a tervek szerint több azonnali és konkrét intézkedésről állapodik meg, amelyek célja a tavasz közeledtével várhatóan erősödő migráció megfékezése, az életmentés és az embercsempész hálózatok tevékenységének ellehetetlenítése.

Ezzel összefüggésben szó lesz az együttműködés fokozásáról a líbiai hatóságokkal. Az uniós vezetők várhatóan megerősítik a líbiai egységkormány támogatását, és tervet készítenek a regionális és helyi közösségeknek, valamint az országban működő nemzetközi szervezeteknek nyújtandó segítségről.

A zárónyilatkozatban a vezetők várhatóan sürgetik majd a menekültek számára megfelelő befogadási kapacitások és körülmények biztosítását Líbiában, a tájékoztató kampányok javítását és az önkéntes visszatérést segítő tevékenységek fokozását.

Az uniós állam- és kormányfők délutáni munkaülésén előkészítik az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római szerződés 60. évfordulója alkalmából március 25-én rendezendő megemlékezést. Ennek keretében megbeszélést folytatnak a Nagy-Britannia kilépése után 27 tagú Európai Unió jövőjéről.

Donald Tusk január végén az unióban maradó 27 tagország állam- és kormányfőinek küldött levelében úgy vélekedett, a kontinens stabilitását legfőképpen az egyre erőteljesebben előretörő Kína, Oroszország agresszív politikája, a közel-keleti és afrikai terrorcselekmények, háborúk és anarchia, amelyekben a radikális iszlám alapvető szerepet játszik, továbbá az új amerikai vezetés aggasztó nyilatkozatai veszélyeztetik.

Kapcsolódók

Kimaradt?