Gambia távozó elnöke búcsúzóul magához vett 11 millió dollárt

Elhagyta Gambiát a nyugat-afrikai ország leváltott elnöke, aki alulmaradt az ellenzék jelöltjével szemben a december eleji elnökválasztáson, de nem akart távozni a hatalomból. Némi pénzt is vitt magával.

Yahya Jammeh 1994-ben puccsal került hatalomra, és 22 éven át vaskézzel irányította az országot. Először elismerte vereségét a december 1-jei elnökválasztáson, de később meggondolta magát, és szabálytalanságokra hivatkozva új választást követelt. A héten a banjuli törvényhozás rendkívüli állapotot rendelt el, és megpróbálta három hónappal meghosszabbítani Jammeh mandátumát. Közben a megválasztott elnök, Adama Barrow testi épségét féltve Szenegálba menekült, ahol a gambiai nagykövetségen letette hivatali esküjét.

Jammeh mandátuma szerda éjfélkor járt le, de miután nem volt hajlandó távozni a hatalomból, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) tagállamainak hadereje bevonult Gambiába, hogy távozásra kényszerítse. Pénteken végül beleegyezett, hogy távozik az ország éléről, és elhagyja Gambiát.

Szombat este egy Conakryban, Guinea fővárosába tartó különgépre szállt fel családjával és a guineai elnökkel együtt, aki a politikai patthelyzet rendezését szolgáló ECOWAS-delegáció tagja volt. Nem sokkal később meg is érkezett Guineába, ahonnan valószínűleg tovább utazik majd, s száműzetésben él majd. Lehetséges, hogy Egyenlítői-Guinea az úti célja, amely nem részes állama a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumának, így a volt elnöknek attól nem kell félnie, hogy Hágában felelősségre vonják, ha végül tényleg ott köt ki.

A BBC azt írja: a volt elnök nem távozott üres kézzel, több mint 11 millió dollárt vihetett magával az államkasszából az ország új vezetőjének tanácsadója szerint. A pénz mellett más értékes tárgyakat, köztük több luxusautót is "elcsomagolt" Jammeh. Jammeh tekintélyelvű kormányzása mellett a többi között azzal került be a hírekbe, hogy azt ígérte, Allah kegyelméből egymilliárd évig irányítja majd Gambiát, s egyszer azt is bejelentette, hogy gyógyfüvekkel képes gyógyítani az AIDS-t.

Közben Adama Barrow, aki még mindig Szenegálban tartózkodik, bejelentette: egységkormány létrehozását fogja javasolni, egyúttal pedig felállítanak egy bizottságot annak feltárására, hogy Jammeh 22 éves uralma alatt milyen jogsértéseket követett el.

Kimaradt?