Aleppó: még nem kezdődött el a civilek kimenekítése?

Kiújultak a harcok és a légitámadások a kelet-aleppói felkelő negyedben. A városból történő evakuálás helyzetéről egymásnak ellentmondó közlések érkeztek, és többen arról számoltak be: Irán feltételeket támasztott a tűzszünethez. A török elnök szerint a szíriai kormányerők megsértették a megállapodást.

Mintegy ezer, Aleppóból az éjszaka során evakuált embert tartanak fel egy iráni milícia ellenőrzőpontjánál az észak-szíriai városon kívül – jelentette az Anadolu török hírügynökség a Török Vörösfélhold vezetőjére hivatkozva. „Ezek az emberek áthaladtak az orosz ellenőrzőponton, de miután elhagyták a várost, megállították őket egy másik ponton, ahol egy iráni milícia volt jelen, és az embereket azóta sem engedték útjukra” – mondta Kerem Kinik, a török segélyszervezet vezetője. Hozzátette: folynak a tárgyalások arról, hogy a civileket szállító buszokat továbbengedjék az Aleppótól nyugatra fekvő Idlíb tartomány felkelők ellenőrizte területeire.

Az Anadolu hírügynökség közben – ennek ellentmondva – azt is közölte, hogy a török segélyszervezet szerint kedd este megérkezett Idlíbbe mintegy ezer, Kelet-Aleppóból kimenekített civil.

Ellentmondásos beszámolók

A szíriai kormányerők és felkelőcsoportok kedd este egyeztek meg a felkelők kezén lévő utolsó kelet-aleppói negyedéből történő evakuálásról, a megállapodást a Damaszkuszt támogató Oroszország és az ellenzék oldalán álló Törökország is megerősítette. A városból történő evakuálás helyzetéről különböző, egymásnak ellentmondó közlések érkeztek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet szerint a negyed kiürítése a megállapodás ellenére még nem kezdődött meg. Felkelők és egy kormányhoz közeli forrás is azt közölte, hogy az evakuálásról szóló megállapodást felfüggesztették, a Dzsabhat as-Samíja felkelőcsoport egy képviselője szerint azért, mert a rezsim iráni szövetségesei újabb feltételeket szabtak az egyezség végrehajtásához.

Utóbbi csoport közlése szerint Irán azt akarja, hogy ne csak Aleppóból evakuálják a lázadó fegyvereseket és a még az ellenőrzésük alatt lévő városrész civil lakosait, hanem ezzel párhuzamosan két, a lázadók által támadott Idlíb tartományi síita faluból, Fúából és Kefrajából is engedjék elszállítani a sebesülteket.

A Szíriában működő Orosz Megbékélési Központ ezzel szemben szerdán arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában csaknem hatezer polgárt evakuáltak. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi rendkívüli ülésén jelentette be, hogy megállapodás született az evakuálásról, egyúttal viszont azt is hangsúlyozta, hogy az csak a fegyveresekre vonatkozik.

Mindennek tetejében ismét kiújultak a harcok és – az OSDH szerint – a légitámadások a kelet-aleppói felkelő negyedben.

Irán feltételeket támasztott?

Eközben két felkelőcsoport és az ENSZ egyik tisztségviselője is arról számolt be, hogy Irán feltételeket támasztott az aleppói tűzszünethez és evakuálási megállapodáshoz. Az aleppói műveletekben a szíriai kormányerők oldalán részt vevő Hezbollah libanoni síita szervezet erre úgy reagált, hogy az ügyben konszenzusra kell jutnia az összes félnek, tehát Szíria, Oroszország és Törökország mellett Iránnak is.

A Hezbollah közlése szerint összesen 15 ezer ember – köztük négyezer lázadó – akarja elhagyni Aleppót.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a sajtónak azt mondta: kedd este Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel telefonon értekezett Aleppó ügyében, a nap folyamán pedig Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel egyeztet majd a kérdésről.

Cavusoglu elmondta: a szíriai rezsim és „bizonyos csoportok” akadályozni próbálják a tűzszünetet. Hangsúlyozta: Törökország folytatja a párbeszédet, és komoly erőfeszítéseket tesz a fegyvernyugvás fenntartása, a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatása, valamint a civilek kimenekítése érdekében. Cavusoglu reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásra jutnak, amelyet minden fél betart.

„Nagyon törékeny” helyzet

Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyancsak szerdán közölte: a szíriai kormányerők megsértették az aleppói tűzszüneti megállapodást. Hozzátette, hogy ennek dacára Ankara megpróbál kialakítani egy folyosót, hogy azon kimenekülhessenek a városból a civilek és a lázadók.

Beszámolt arról is, hogy még szerdán – az AFP hírügynökség szerint este – telefonon beszélni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a „nagyon törékeny” aleppói helyzet lehetséges megoldásáról. Hozzátette: befejezték az előkészületeket arra, hogy az Aleppóból elmenekülők a lázadók kezén lévő Idlíb tartományba, illetve Törökországba mehessenek. Mint fogalmazott, keblükre ölelik a hozzájuk érkezőket.

„Törökország az elnyomottak reményeként nem fogja magára hagyni Aleppó lakosságát” – tette hozzá. Hangsúlyozta: kerüljön bármennyibe is, Ankara mindent megtesz, hogy akár csak egy ártatlan életet meg tudjon menteni.

A török elnök szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök nyíltan háborús és emberiesség elleni bűncselekményt követ el. Hol van ilyenkor az ENSZ? – tette fel a kérdést Erdogan.

Kivégzésektől tartanak

Aleppóban 2012 óta néhány hetet leszámítva folyamatosan harc volt. Százötven ezren haltak meg, több mint két és félmillióan elmenekültek. A harcokban mindkét fél lőtt iskolákra és kórházakra is. Emberi jogi csoportok szerint a városba benyomuló kormányzati csapatok számos lázadót kivégeztek.

„Aszad katonái a legutóbbi városrész elfoglalása után hatvankét embert végeztek ki, ezek között tizenhárom fiatalkorú és nő is volt. A helyi lakosság ezért attól tart, hogy aki itt marad, azzal végezni fognak, ezért mindenki, aki teheti, próbálja elhagyni a várost” – mondta egy helyi önkéntes, Ismael Alabdullah.

Az aleppói lázadókat közvetve az Egyesült Államok is támogatta. A washingtoni külügy viszont most azt állítja: nem tudtak arról, hogy a lázadók kiegyeztek volna Aszad elnökkel.

„Nincs tudomásom arról, hogy lett volna bármiféle kétoldalú tárgyalás, de természetesen üdvözöljük, ha tényleg van ilyen tűzszüneti megállapodás. Továbbra is fenntartjuk, hogy a szíriai háborúnak csak politikai megoldás vethet véget, ehhez pedig valóban az kell, hogy a szír kormány hajlandó legyen tárgyalásokat kezdeni a felkelőkkel” – mondta az amerikai külügyi szóvivő, John Kirby.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?