Obama elnök az amerikai-japán viszonyt méltatta a Pearl Harbor elleni támadás évfordulóján

Barack Obama amerikai elnök az amerikai-japán viszonyt méltatta a Pearl Harbor elleni japán támadás 75. évfordulóján.

Obama  szerdai nyilatkozatában szilárdnak nevezte a két ország közötti kapcsolatokat, és azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Japán " a legádázabb ellenségből a legszorosabb szövetségessé vált". Úgy fogalmazott: „türelmetlenül várja, hogy a hónap végén Abe Sindzó japán kormányfővel együtt a USS Arizona emlékműve elé járuljanak ". ​A USS Arizona Pearl Harbor kikötőjében áll, s nemzeti emlékművé nyilvánították. Az elnök történelminek nevezte a tervezett látogatást, ami - mint utalt rá -  a megbékélést jelképezi . 

A japán császári haderő 1941. december 7-én támadta meg a Honolulu melletti Pearl Harborban állomásozó amerikai flottát, s ezzel siettette az Egyesült Államok belépését a második világháborúba. A támadásban több mint 2400 amerikai katona vesztette életét. 

Obama most mlékeztetett néhai elődjére, Franklin D. Roosevelt elnökre, aki a támadás utáni órákban megígérte, hogy "az amerikai nép a teljes győzelemig" küzd majd.

Abe Sindzó december 26-án és 27-én látogat Pearl Harborba,. A vizitre néhány hónappal azt követően kerül sor, hogy Obama  májusban Hirosimába látogatott, abba a japán városba, amelyre az amerikaiak 1945-ben ledobták az atombombát, s bár nem kért bocsánatot, de felidézte a történelem első atombombájának bevetése okozta fájdalmat. A tokiói kormányszóvivő a hét elején azt közölte, hogy Abe nem fog bocsánatot kérni az amerikai csendes-óceáni flotta ellen 75 évvel ezelőtt elkövetett légitámadásért, a vizit egyedüli célja a megemlékezés az áldozatokról. Az amerikai elnökkel közösen tervezett látogatás a megbékélés jele, és azt mutatja a jövő nemzedékeinek, hogy nem szabad megismétlődnie a háború borzalmainak és a szenvedésnek - tette hozzá a szóvivő. Abe hétfőn jelentette be, hogy első japán kormányfőként felkeresi a Hawaii szigetén található Pearl Harbort.

Kimaradt?