Kollégiumtűz áldozatai lettek diákok Törökországban

Valószínűleg rövidzárlat miatt gyulladt ki egy lánykollégium a dél-törökországi Adana tartomány Alaga körzetében történt kedden. A tűzoltók egymást ölelő holttesteket találtak az oltás után az épületben.

A szerencsétlenségben tizenkét ember halt meg: tizenegy középiskolás diák és a kollégium egyik dolgozója. Omer Celik kormányzati tisztségviselő, a tartomány parlamenti képviselője a CNN Türk hírtelevíziónak azt mondta: további 22 lány szenvedett égési sérüléseket, füstmérgezést. Kórházba vittek több olyan áldozatot is, akik kiugrottak az ablakon, így menekültek a lángok elől.

A kollégiumban az iskolával nem rendelkező falvak szegény gyerekeinek biztosított szállást – nyilatkozta egy ellenzéki parlamenti képviselő, Elif Dogan Türkmen.

Egy helyszíni tévétudósítás a háromszintes épület tetejéből felcsapó lángokat mutatott. Az Anadolu török állami hírügynökség később azt jelentette, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával őrizetbe vettek szerdán a hatóságok hat embert a leánykollégiumi tűzesettel kapcsolatban. Az előállítottak között van az intézmény igazgatója is.

Hüseyin Sözlü, Adana város polgármestere úgy nyilatkozott: a főként 11-14 éves lányok a felső emeletre menekültek, de a jelek szerint a vészkijárat ajtaja zárva volt, nem tudták kinyitni, később pedig a többnyire fából készült tető is rájuk omlott.

Veysi Kaynak miniszterelnök-helyettes később azt mondta: tudomása szerint a vészkijárat ajtajának egyszerűen nem volt kilincse. A tűzoltók három óra alatt oltották el a lángokat, azután találtak rá az egymást ölelő holttestekre.

Kimaradt?