banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Nagy fölénnyel nyertek a szocialisták Montenegróban

Meggyőző fölénnyel nyerte meg a parlamenti választást Montenegróban a Milo Djukanovic kormányfő vezette, negyed évszázada hatalmon lévő baloldali Szocialisták Demokratikus Pártja, a DPS, de önállóan nem tud kormányt alakítani - legalábbis erre lehet következtetni a hétfőre virradóra közzétett nem hivatalos végeredményekből.

A választások elemzésével foglalkozó intézet, a CEMI az összes szavazat összeszámlálása alapján közölte, hogy a Nyugat-barát DPS a voksok 41,1 százalékát szerezte meg, ami 35 képviselői helyet jelent a 81 fős törvényhozásban. A tíz pártot tömörítő Demokratikus Front nevű ellenzéki koalíció a szavazatok 20,6 gyűjtötte be, ezzel 18 parlamenti mandátumra tett szert. A Kulcs nevű ellenzéki tömörülés 10,7 százaléknyi voksot kapott, és kilenc képviselői helyhez jutott. A Demokratikus Montenegró nyolc mandátumot szerzett (9,7 százalék), míg a Szociáldemokrata Párt (SDP) négyet (5 százalék).

A CEMI összesítéséből kiderül, hogy rajtuk kívül még négy kisebb párt jutott be a parlamentbe, többségük kisebbségi alapon szerveződik. Feltehetően rajtuk múlik, hogy a DPS vagy az egymással koalícióra lépő ellenzéki pártok tudnak-e majd kormányt alakítani. Erre, úgy tűnik, a Nyugat-barát DPS-nek több esélye van az orosz- és szerbpárti ellenzéknél. Milo Djukanovic röviddel a nem hivatalos eredmények közzététele után bejelentette, hogy pártja nagyon gyorsan megalakítja az új kormányt a „hagyományos partnereivel”, a kisebbségi pártokkal, és a kormányzó koalíciónak így legkevesebb 42 képviselője lesz a parlamentben.

Djukanovic azt hangoztatta, hogy pártja jóval több mandátumot fog birtokolni, mint összességében a parlamentbe bejutott 15 ellenzéki párt vagy pártszövetség, és kétszer több képviselője lesz, mint a második helyre szorult Demokratikus Frontnak. Djukanovic szerint a DPS „megvédte Montenegrót és euroatlanti integrációs útját”. Azt ígérte, hogy a parlament néhány hónapon belül ratifikálni fogja a NATO-hoz való csatlakozás jegyzőkönyvét, és az új kormány mandátuma alatt intenzívebben fognak folyni a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és véghezviszik az elkezdett reformokat.

Montenegró függetlenné válása, 2006 júniusa óta a DPS most negyedszer nyeri meg a választást, a többpártrendszer bevezetése óta pedig tízedszer. Milo Djukanovic, a DPS egyik alapítója, negyed évszázada van hatalmon, hatodik miniszterelnöki mandátumát fejezi be - volt négy évig köztársasági elnök is -, és ilyen tekintetben abszolút csúcstartó az adriai törpeállam történetében. A most ötvennégy éves Djukanovic az egyetlen volt jugoszláviai politikai vezető, aki hatalmon tudott maradni a kilencvenes évek óta egészen mostanáig. Ez idő alatt kétszer vonult vissza a politikai közélettől, majd csakhamar – „a nép akaratából” - visszatért a politikába, és sikerre vitte a pártját.

Kimaradt?