Ismét amerikai hadihajókra lőttek Jemen partjainál

Ismét amerikai hadihajóra lőttek a jemeni felkelők uralta területekről indított rakétákkal. Az elmúlt négy napban ez már a második ilyen incidens - közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

A USS Mason amerikai romboló, melyet a USS Ponce partra szálló egységeket hordozó hajó kísért, elhárító lövéseket adott le a válaszul a rakétatámadásra. Egyik lövedék sem találta el a rombolót és nem keletkeztek károk a hajóban. A romboló a támadás időpontjában a Báb el-Mandib-szorostól északra tartózkodott.

Vasárnap ugyancsak rakéták csapódtak be a USS Mason mellett, amiket szintén a jemeni lázadók területéről indítottak. A húszi felkelők tagadták, hogy közük lenne ehhez a támadáshoz. A tisztségviselők ugyanakkor azt állították: egyre több bizonyíték utal arra, hogy mégiscsak ők a felelősek. A Pentagon kedden lehetséges válaszcsapásokra tett célzásokat.

Az amerikai illetékesek szerint a lázadók kisebb - megfigyelőkként használt - hajókkal segítik a rakéták célba juttatását, az Egyesült Államok emellett vizsgálja annak lehetőségét is, hogy a húszik által uralt területen lévő egyik radarállomás is befoghatta a rombolót.

Október 1-jén az Egyesült Arab Emírségek által bérelt hajót ért rakétacsapás ugyanebben a térségben, amely jelentős károkat szenvedett. Az emírségek szerint a bárka humanitárius segélyt szállított civil legénységgel a fedélzetén, míg a húszik hadihajónak nevezték célpontjukat.

Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök nemzetközileg elismert kormánya, amelyet a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is támogat, csaknem két éve háborúzik az Irán támogatását élvező húszi felkelőkkel, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?