November közepén ismét módosulhat a magyar alkotmány

FRISSÍTVE: Négy ponton módosítaná a magyar alkotmányt a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden, sajtótájékoztatón az Országházban.

A kormányfő szerint az emberek döntésének – a kvótareferendum eredményének – érvényt kell szerezni az Országgyűlésben. Ezért "ennek a 3,3 millió embernek a nevében" kezdeményezett alkotmánymódosítást, hogy világosan kimondják: a magyar parlament hozzájárulása nélkül Brüsszel semmilyen uniós előírással sem telepíthet Magyarországra bevándorlókat; megtiltják a csoportos kényszerbetelepítést Magyarországra, mert ez szuverenitási kérdés; és "semmilyen brüsszeli döntés nem kérdőjelezheti meg Magyarország területi egységére és a népességére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát".

A miniszterelnök közölte: az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel a többi közt az, hogy "a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott törvényes határozat alapján lehet betelepíteni". Tilos a csoportos betelepítés - rögzítenék.

A kormányfő kérdésre megjegyezte, ha a népszavazáson 50 százalék felett lett volna a részvétel, vagyis "ha az új egység nem a választópolgárok 43 százalékát foglalná magában, hanem több mint 50 százalékát, akkor az ő szavuk saját súlyánál fogva is érvényesült volna". Ám mivel 43 százalék volt a részvétel, a többség hangjának érvényesítéséhez kell "egy parlamenti rásegítés, egy tolóerő" - fogalmazott.

Ötpárti egyeztetést kezdeményeznek

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok keddi frakcióülését követő sajtótájékoztatón azt közölte: a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjai által támogatott alaptörvény-módosítási kezdeményezést október 10-ig kell beterjesztenie a kabinetnek a Ház elé, arról 17-én tárgyalhat a parlament, és november 8-án szavazhatnak is, így támogatása esetén november közepétől válhat hatályossá.

A Fidesz-frakció egyúttal ötpárti egyeztetést kezdeményez az ügyben - tette hozzá. Kitért arra, hogy a szocialisták többször is azt mondták, a népszavazás felesleges, kötelező betelepítési kvóta nincs is, de a magyar parlamentben egy ilyen tárgyú törvényjavaslatot támogatnának. A Jobbik pedig szintén alkotmánymódosítást javasolt - jegyezte meg.

A Jobbik kész támogatni az alaptörvény-módosítást

A Jobbik Magyarország biztonsága érdekében kész támogatni egy, a saját javaslatával megegyező tartalmú alaptörvény-módosítást - közölte Vona Gábor pártelnök kedden. Az ellenzéki politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált a miniszterelnök szavaira: "fél éves időhúzás és 15 milliárd forint közpénz árán, egy kudarcba fulladt, érvénytelen népszavazás után Orbán Viktor is rájött, hogy kezdettől fogva a Jobbiknak volt igaza". Értékelése szerint a kormányfő a Jobbik korábbi javaslatát indítványozza.

Vona Gábor nemzeti ügyekben elkötelezett pártként jellemezte a Jobbikot és jelezte: részt vesznek a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen. A pártelnök egyúttal visszautasította és hazugságnak minősítette Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szavait, szerinte a Jobbik soha nem nyújtott be sem visszamenőleges hatályú javaslatot, sem olyat, amely az Európai Unióból való kilépést jelentette volna.

MSZP: nem legitimi az alkotmánymódosítás

Az MSZP szerint nem legitim az alaptörvény megváltoztatása, Orbán Viktor és a Fidesz egy érvénytelen népszavazás alapján nem hozhat olyan döntést, amely csaknem 10 millió ember jövőjét befolyásolja. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ezt Orbán Viktor miniszterelnök szavaira reagálva közölte az MTI-vel. A miniszterelnök korábban sajtótájékoztatón azt mondta, az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel a többi közt az, hogy tilos a csoportos betelepítés Magyarországra, az csak egyéni kérelmek alapján történhet. 

Az MSZP szerint ehhez sem Orbán Viktor, sem a Fidesz nem kapta meg a választók többségének felhatalmazását, mivel 5 millió ember úgy döntött, hogy nem vesz részt a Fidesz által rendezett népszavazáson. A frakcióvezető közleményében úgy fogalmazott: a diktátorok útjára lép Orbán Viktor és a Fidesz, ha kizárólag a szavazáson résztvevő kisebbség álláspontját veszi figyelembe. A Fidesz nem tekintheti semmisnek, hogy az otthon maradók is véleményt nyilvánítottak, méghozzá épp a távollétükkel - írta Tóth Bertalan.

DK: Orbánék szembemennek a népakarattal

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint szembemegy a népakarattal az, aki részt vesz az alaptörvény módosításában. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke kedden ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel a többi közt az, hogy tilos a csoportos betelepítés Magyarországra, az csak egyéni kérelmek alapján történhet.

A DK úgy látja, az érvénytelen és eredménytelen népszavazás üzenete egyértelmű: a magyarok nem adtak Orbánnak felhatalmazást semmiféle jogalkotásra. Ennek megfelelően a DK nem vesz részt sem az alaptörvény módosításának egyeztetésén, sem annak vitájában, sem a parlamenti szavazáson. 

Cikkünk frissül

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?