Így látja a világsajtó a kvótareferendumot

Komoly kritikákat fogalmaztak meg Orbán Viktorral és a kvótanépszavazással kapcsolatban a vezető nemzetközi lapok.

A brit The Guardian arról ír, hogy a magyar miniszterelnök az érvénytelenség ellenére megpróbálja az eredményt arra használni Brüsszelben, hogy elérje, ne kelljen olyanokkal együtt élniük, akikkel nem akarnak.

A CNN szerint a kormányfő a referendummal igazából nemzetközi PR-tevékenységet folytat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig azt írja, hogy érzékeny vereség ez Orbán Viktor számára, különösen annak fényében, hogy a magyar kormány példátlan kampányt indított a választók mozgósítására.  

A Reuters brit hírügynökség azt írta, hogy a Fidesz vezető politikusai a nemek egyértelmű sikerére utalva győztesnek nyilvánították a kormányt a voksolás befejeződése után. Az érvénytelen népszavazás ugyanakkor a Reuters szerint csökkenteni fogja Orbán Viktor képességét arra, hogy nyomást gyakoroljon Brüsszelre menekültpolitikájának megváltoztatása érdekében.

Az AFP Orbán fél kudarcáról ír

Az AFP francia hírügynökség úgy kommentálta az előzetes részvételi eredményeket, hogy a népszavazás "fél kudarcnak" bizonyult Orbán Viktor miniszterelnöknek, hiszen nem sikerült elegendő létszámú szavazót mozgósítania. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a kormányfő néhány napja már készül erre a forgatókönyvre, és folyamatosan hangoztatta, hogy az elsődleges fontosságú tényező nem a részvételi arány, hanem a nemmel válaszolók aránya. Ezen a téren pedig nem kellett csalódnia, hiszen minden előrejelzés a kötelező uniós betelepítési kvóták elutasításának magas arányát mutatja - írta a hírügynökség kommentátora, aki szerint a nemek győzelme politikailag megerősíti a miniszterelnök pozícióját Magyarországon, Európában pedig azt a képet róla, hogy a bevándorlásellenes populista tábor vezetőjévé vált.

A dpa német hírügynökség azt írta, hogy a "pánikkeltő elemekkel tűzdelt masszív" kampány ellenére sem sikerült mozgósítani a szavazásra jogosultak több mint felét, Orbán Viktor miniszterelnökről azonban mindez lepereg. Számára a több mint hárommillió nem szavazat megbízást jelent a kötelező kvóták elleni küzdelem folytatására. A hírügynökség írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök többször is hangsúlyozta egy érvényes népszavazás jelentőségét a "brüsszeli bürokrácia elleni harcában", vasárnap azonban némileg visszakozott, a kormányfő szenvtelenséget mutatva azt mondta: függetlenül a referendum érvényességétől, a népszavazásnak mindenképpen lesznek jogi következményei. Összefoglalójában a dpa azt írta: Magyarország erős embere provokálja az Európai Unió vezetését. A hírügynökség szerint menekültellenes népszavazása nem hozott igazi sikert, Orbán Viktort azonban ez nem fogja megakadályozni abban, hogy továbbra is átkozza Brüsszelt, még akkor is, ha népszavazás előtti "hecckampány" intenzitását tekintve a vasárnapi eredmény inkább ösztövérnek tűnik a dpa szerint. "Vajon éles vagy életlen Orbán kardja, amellyel a brüsszeli 'nihilisták' ellen harcol?" - vetette fel a kérdést a német hírügynökség. "Orbán számára vélhetően nem kérdéses: mivel több mint hárommillióan szavaztak az EU-kvóták ellen, a budapesti populista minden bizonnyal élesebbnek találja a kardját mint valaha" - írta a dpa.

Az EFE spanyol hírügynökség úgy értékelte, hogy a referendum a küszöbértéket el nem érő részvételi arány miatt "visszaütött".

A brit közmédia, a BBC tudósítója vasárnap este azt írta, hogy a kormány számára csalódást keltő, ha a referendum ekkora erőfeszítés és pénzráfordítás ellenére érvénytelennek bizonyul, maga a miniszterelnök pedig "gyengébbnek vagy akár nevetségesnek is tűnhet".

A The Guardian című brit lap is arra helyezte a hangsúlyt, hogy Orbán Viktornak nem sikerült meggyőznie a szavazásra jogosultak szükséges 50 százalékát, hogy vegyen részt a voksoláson. Úgy vélte, ez negatívan hathat arra a folyamatra, amelyet a miniszterelnök maga igyekezett egyfajta EU-n belüli kulturális ellenforradalomként beállítani. A The Guardian is megjegyezte, hogy a szavazók túlnyomó többsége elutasította a kötelező uniós kvótákat.

A The Sunday Times Felcsútról jelentkezett be

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap a Brüsszel elleni lázadás elsődleges mozzanatának nevezte a népszavazást. Felcsútról keltezett beszámolóban Bojan Pancevski azt írja: a helyi kisvasút testesíti meg Orbán Viktor miniszterelnök ambivalens viszonyát Brüsszelhez. Magyarország az uniós fejlesztési folyósítások legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik a térségben, miközben Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a magyar kormány Brüsszel egyik legélesebb hangú bírálója is - áll a cikkben.

A The Sunday Times szerint a menekültek elosztási tervének elutasításával Orbán Viktor valójában Angela Merkel német kancellár és a nyitott kapuk általa képviselt politikája ádáz ellenlábasaként pozícionálja magát. Ezzel az álláspontjával Orbán nemcsak a lengyel, a szlovák és a cseh EU-szkeptikus vezetők, hanem a Nyugat-Európában előretörő jobboldali populisták körében is támogatásra lelt, magára haragította viszont a régebbi EU-tagállamokat, mindenekelőtt Németországot, az EU legnagyobb befizetőjét - áll a brit lap írásában.

A The Guardian című baloldali brit napilap online kiadásában megjelent írás idézi Gerald Knaust, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű berlini kutatóintézet igazgatóját, aki szerint a Magyarországra jutó 1294 menekült körüli csetepaté valójában háború, amely a nemzetállam szerepéről és az európai demokrácia mibenlétéről folyik. A népszavazás olyan mutatvány, amely nem az eredményről szól, Orbánt nem az aggasztja, hogy akárhány menekült megjelenik-e Magyarországon, hanem a menekültügy a magyar kormányfő számára a cél elérését szolgáló eszköz, a cél pedig az európai kulturális ellenforradalom és a liberális Európa felszámolása - mondta Knaus a brit lapnak.

A The Guardian szerint Orbán - ellentétben olyan populistákkal, mint Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője - nem akar kilépni az EU-ból. Hisz azonban a brüsszeli hatalmi jogkörök visszavételében, a migránsokat távol tartó kerítésekben és annak a liberális demokráciának a lebontásában, amelyet mások mellett Angela Merkel képvisel - áll a brit lap írásában.

Die Zeit: az ellenzék szinte megnémult

A német Die Zeit online kiadásában Magyarország - A keresztény-nemzeti bezárkózás országában címmel közölte Philip Faigle írását, aki szerint Orbán Viktor kormányfő "agresszív kampánnyal" bíztatta a polgárokat arra, hogy nemmel szavazzanak a népszavazáson, az ellenzék pedig "szinte megnémult". A szerző kiemelte hogy Orbán Viktor nemcsak "beszélt és provokált" az utóbbi hónapokban, hanem egyre inkább elzárta országát a menekültek előtt.

Az ARD a tagesschau.de című hírportálján Magyarország igenje Orbán nemjére? címmel közölte Clemens Verenkotte beszámolóját, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor számára sok minden forog kockán, és a népszavazás elbukhat a részvételi arány miatt.

Kifejtette: kizárólag a részvételi aránytól függ a kormányfő azon "reménye, hogy egy sikeresen keresztülvitt referendum révén megerősödve követelhesse Berlinben és Brüsszelben uniós jogkörök visszahelyezését a nemzeti parlamentekhez".

Idegengyűlölő népszavazásnak minősítette a magyarországi referendumot szerkesztőségi cikkében az El País spanyol baloldali napilap. Az újság szerint a népszavazás megtartása sérti az Európai Unión belüli együttélés minimális normáit, és üzenet, mi történhet a közeljövőben, ha elterjed a bevándorlásellenes populista diskurzus. A referendumon feltett kérdés tökéletes példája a politikai demagógiának, amelyben a demokrácia nevében és a közvélekedésre való hivatkozással ugorják át a demokratikus gyakorlat minden elemét - véli az El País, megjegyezve, hogy a magyar miniszterelnök túl hamar elfelejtette, hogy Magyarország mindössze 12 évvel ezelőtt önként lépett be az unióba. Mint a lap írta, Orbán nem tarthat igényt az unióhoz tartozás privilégiumaira, amikor úgy tűnik, hogy átlépi annak normáit egy referendummal, amely megkérdőjelez egy Magyarország által elfogadott szerződést.

Az El País szerint a népszavazás nemcsak a menekültek ellen irányul, hanem a magyarok ellen is, mert "Orbán felelőtlensége terhet ró" rájuk.

"Budapest és a migránsok. Az európai csapda" címmel írt cikket az olasz Corriere della Sera. A legnagyobb olasz napilap, egy magyarországi "neonáci" tüntetés résztvevőinek a fényképével a címoldalán, úgy vélte, akármi is legyen a referendum eredménye, annak következményei és üzenete nagyon aggasztják Európát, mivel a harmadik "lökés" lesz Görögország és a Brexit után.

Il Messaggero: a migránsválság „manna” Orbán számára

A római Il Messaggero kommentárja szerint Magyarország Brüsszel ellen vonul az urnákhoz, amellyel Orbán Viktor saját politikai vezető szerepét akarja megerősíteni az "ultranacionalista" Jobbikkal szemben. A napilap úgy látja, hogy a migránsválság "manna" a magyar kormányfő számára.

Az Il Fatto Quotidiano szerint a migránsokra mondott nem "pürroszi győzelem" Orbán Viktor számára. Az olasz ellenzéki újság úgy látja, hogy a népszavazás eredménytelensége Orbán Viktor külföldi hitelességét aknázhatja alá, és vereséget jelentene Angela Merkel nyitott ajtós politikájával szemben. Magyarországon azonban Orbán így is győzelmet aratna - vélte a napilap.

Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap szerint akármi is legyen a népszavazás eredménye, holnaptól új szakasz kezdődik Budapest és Brüsszel kapcsolatában."

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?