Egész Puerto Rico sötétsége borult

Gyakorlatilag egész Puerto Rico sötétségbe borult szerda este, miután tűz ütött ki a 3,5 millió lakosú sziget nagy részét ellátó áramfejlesztő állomáson.

A tüzet időközben eloltották, az áramszolgáltatást azonban csütörtöknél előbb nem tudják helyreállítani - közölte Ángel Crespo, a Puerto Ricó-i tűzoltóság parancsnoka. „Az egész sziget áram nélkül maradt” - mondta a parancsnok. Puerto Rico az Egyesült Államok teljes önkormányzattal rendelkező társult állama.

Az áramszolgáltatás helyreállításánál elsőbbséget élveznek a kórházak, a repülőterek és a rendőrőrsök. A sziget déli részén fekvő áramfejlesztőben bekövetkezett üzemszünet még 15 másik helyen okozott tüzeket rosszul működő, régi generátorok miatt, köztük a népszerű üdülőhelyen, Condadóban álló előkelő Vanderbilt hotelben.

Az áramkiesés miatt a vízszolgáltatás is akadozik, az utakon pedig kaotikus helyzet alakult ki, miután a fővárosban, San Joséban leállt a vasúti közlekedés, a vállalatok, hivatalok és iskolák pedig a szokásosnál korábban zártak be az áramszünet miatt.

Miközben az áramdíjak a súlyos gazdasági gondokkal küszködő Puerto Ricóban az amerikai átlag kétszeresét teszik ki, az energiaszolgáltató vállalat közismerten eladósodott, elavult berendezéseinek lecseréléséhez pedig nagyarányú beruházásokra lenne szükség.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?