Megtámadták az ENSZ segélyszállítóit Aleppónál

Az ENSZ segélyszállító teherautóit érte támadás hétfő este Szíriában, Aleppó várostól nyugatra, Urm al-Kubra településnél – közölte a világszervezet egy szóvivője.

Korábbi értesülésekből még csak annyit lehetett tudni, hogy egy nemzetközi segélyszervezet konvoját támadták meg. A szóvivő nem erősítette meg azt a szintén korábbi információt, hogy légitámadásról van szó.

A szíriai hadsereg hétfő este felmondta az egy hete életbe lépett fegyverszünetet, és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet szerint a kormányerők bejelentését követően legalább 35 légitámadást hajtottak végre Aleppóban és környékén. Ezekben legalább 32 ember vesztette életét, és közülük 12-en az OSDH szerint a segélykonvoj elleni támadásnak estek áldozatául.

Az ENSZ egy korábbi bejelentése szerint egyebek közt élelmiszert és egészségügyi felszerelést igyekezett szállítani 78 ezer ember számára az Aleppótól nyugatra fekvő településre.

Staffan de Mistura, az ENSZ-nek a Genfben rendezett, kudarcba fulladt szíriai béketárgyalásokat is szervező különmegbízottja egy közleményében óriási felháborodásának adott hangot a konvojt ért támadás miatt. Emlékeztetett arra, hogy az elszigetelt civilek megsegítésére siető segélykonvojok indítását engedélyek beszerzése és előkészületek hosszas folyamata előzte meg.

A Reuters hírügynökségnek egy Umr al-Kubra-i lakos telefonon azt mondta, hogy a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál parkoló teherautókat légicsapás érte. A központ vezetője és a segélyszervezet több munkatársa súlyosan megsebesült. Más jelentések szerint a központ vezetője meghalt.

A segélykonvoj egy korábban is használt útvonalon, Törökországból érkezett Szíriába, a teherautók rakományának nagy részét pedig több térségbeli és nemzetközi jótékonysági szervezet adománya tette ki.

Damaszkusz a múlt hétfőn hatályba lépett tűzszünet kezdete után közölte, hogy elutasít minden olyan, az észak-szíriai Aleppóba útnak indított segélyszállítmányt, amelyet nem egyeztettek a szíriai kormánnyal és az ENSZ-szel. A bejelentésben hangsúlyozták, hogy különösen "a török rezsimtől" származó segélyeket utasítja el a szíriai kormány. Ankara előzőleg, a tűzszünet érvénybe lépésének napján közölte, hogy az ENSZ-szel együttműködésben humanitárius segélyt küld a szíriai konfliktus egyik gócpontjának számító Aleppóba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?