Szíriai háború: közeledik az USA és Oroszország megállapodása

Rövidesen kihirdetik azt a Moszkva és Washington által Szíria ügyében tárgyalt megállapodást, amely országos tűzszünetről rendelkezne és magában foglalná az ostromlott Aleppó segélyezését is.

A körvonalazódó megállapodás kötelezné Oroszországot, hogy akadályozza meg a szíriai kormányt a fő fegyveres ellenzék által ellenőrzött területek bombázásában. Emellett előírná azt is, hogy a kormány erői vonuljanak vissza az Aleppótól északra található egyik fő utánpótlási útvonalról, amelyet demilitarizált övezetnek nyilvánítanának – olvasható Michael Ratney Washington szíriai különmegbízottjának a szíriai fegyveres ellenzéknek írt szeptember 3-ai levelében.

Ezért cserébe az Egyesült Államok együttműködne Oroszországgal az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni harcban. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap azt mondta: Moszkva és Washington közel van ahhoz, hogy megállapodásra jusson Szíria ügyében. “Közel vagyunk a megállapodáshoz. De a diplomáciának idő kell a megvalósításhoz. Nem tudom megmondani önöknek, hogy mikor érjük el és jelentjük be a megállapodást” – hangsúlyozta újságíróknak Rjabkov. Hozzátette: nincs miért attól tartani, hogy a tárgyalások összeomlanak.

John Kerry amerikai külügyminiszter annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy néhány nehezebb téma továbbra is tárgyalásra vár, és hétfőn újra találkoznak, és megpróbálják áthidalni a nézetkülönbségeket ezekben a kérdésekben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?