Johannis terrorellenes EU-ügynökség létrehozását javasolta Merkelnek

Uniós szintű terrorellenes ügynökség felállítását javasolta pénteken Berlinben Angela Merkel német kancellárnak Klaus Johannis. Erről maga a román államfő számolt be az elnöki hivatal honlapjára is feltett sajtónyilatkozatában.

"Ez egy olyan lépés lenne, ami átvenné a terrorellenes harccal foglalkozó számtalan hatóság szerepét és azon túl, hogy előrelépést jelentene biztonságpolitikai szempontból növelné az európai emberek biztonságérzetét is" - fogalmazott Klaus Johannis. Amúgy nem ez Románia első terrorellenes javaslata, Bogdan Aurescu külügyminiszter korábban egy nemzetközi terrorellenes törvényszék felállítását vetette fel. 

Az Angela Merkel német kancellárral, Charles Michel belga kormányfővel és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel folytatott négyoldalú tárgyalással kapcsolatban Johannis elmondta, a Brexit utáni uniós irányról egyeztettek. A román elnök azt az álláspontot képviselte, hogy minden, az EU előtt álló kihívásra - Brexit, menekültválság, szuverenitás - közös megoldást kell keresni, mert - mint fogalmazott - el kell kerülni azt, hogy törésvonalak alakuljanak ki az Unióban.  
 

Kimaradt?