Feloldották a rendkívüli biztonsági intézkedéseket a Schiphol repülőtéren

Feloldották a néhány héttel ezelőtt elrendelt rendkívüli biztonsági intézkedéseket az amszterdami Schiphol repülőtéren – jelentette be csütörtökön a holland nemzeti terrorizmusellenes koordinátori hivatal.

A holland hatóságok „biztonsági fenyegetésre utaló jelzések miatt” léptették életbe július 30-án a fokozott ellenőrzéseket. A repülőtéren mostanáig megerősített járőrözés zajlott, a légikikötőhöz vezető utakon minden járművet megállítottak és átvizsgáltak, ami komoly torlódásokat okozott.

A biztonsági intézkedések enyhítése ellenére szúrópróbaszerű ellenőrzések továbbra is várhatók a repülőtéren.

„Folyamatosan készenlétben kell állnunk. A repülőterek továbbra is lehetséges célpontjai a terroristáknak” – hangsúlyozták a terrorizmusellenes koordinátori hivatal és a légikikötőnek otthont adó Haarlem község közös közleményében.

Hollandiában a terrorkészültség szintje a második legmagasabb fokozaton áll most. Az ország támogatja az Iszlám Állam elleni légicsapásokat a Közel-Keleten, és a franciaországi, belgiumi, németországi terrortámadások után kiemelten veszélyeztetett célpontnak számít.

Szélsőséges iszlamista támadás 2004-ben történt Hollandiában, akkor egy marokkói származású holland férfi megölte az iszlámot erőteljesen bíráló Theo van Gogh filmrendezőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?