Lengyelországban büntetnék a „lengyel haláltábor” kifejezést

A lengyel kormány elfogadta azt a törvénytervezetet, amely bünteti a „lengyel haláltábor” kifejezést a náci megszállás alatti haláltáborok megnevezésére.

Beata Szydło kormánya kedden fogadta el a tervezetet, a The Guardian szerint várhatóan könnyen át fog menni a parlamenten, ahol a Jog és Igazságosság konzervatív párt jelent többséget.

A törvénytervezet célja ellensúlyozni azt a kifejezésből fakadó tévhitet, hogy a lengyelek felelősek a haláltáborokért. Amennyiben elfogadják, három év börtönbüntetés is kiszabható a kifejezés használatáért.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter kijelentette, a törvény kielégíti majd a lengyelek elvártásait, akiket világszerte átkoz a világ, Európa, de még Németország is mint a holokauszt elkövetőit.

A kifejezés körüli viták évek óta zajlanak. Wiktor Moszczynski, a Londonban élő lengyelek korábbi szóvivője hat évvel ezelőtt írta le blogjában, hogy a „lusta újságírók” által használt kifejezés irritálja őt, a lengyel helyett a német vagy német náci jelzőket kellene alkalmazni. A hibát Obama is elkövette, amit óriási felháborodás követett.

Lengyelországban hat olyan tábor volt, ahol emberírtás folyt: az auschwitz–birkenaui, a treblinkai, a bełżec-i, a sobibóri és a majdaneki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?