Öngyilkos merényletet hiúsítottak meg Kanadában

Öngyilkos merényletet hiúsított meg a kanadai rendőrség egy meg nem nevezett nagyvárosban; az esetről egymásnak ellentmondó, a helyi médiára hivatkozó hírügynökségi jelentések érkeztek. Az első hírek arról szóltak, hogy a gyanúsított férfit őrizetbe vették, a későbbiek arról, hogy lelőtték.

A rendőrség mindössze arról adott szűkszavú tájékoztatást, hogy „potenciális terrorista fenyegetésről kapott megbízható információk” alapján azonosítottak egy személyt, és intézkedéseket tettek a közbiztonság szavatolása érdekében.

A CTV és a CBC kanadai tévé névtelenül nyilatkozó hírszerzési illetékesekre közölte, hogy az illetőt lelőtték az elfogására indított rendőrségi akció közben Torontótól 225 kilométerre nyugatra fekvő az Ontario tartománybeli Strathroy egyik lakóházában. A híradások szerint a lelőtt gyanúsított a húszas éveiben járó kanadai állampolgár, Aaron Driver volt. 

A férfi állítólag házilag készített pokolgéppel, nyilvános helyen akarta felrobbantani magát, hogy minél több áldozata legyen a merényletnek. A támadást augusztus 10-re, szerdára tervezte, de aznap a kanadai biztonsági szolgálat emberei megtalálták.

Aaron Drivert tavaly letartóztatták, amiért közösségi portálokon nyíltan kiállt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet mellett. Egyes hírek szerint kapcsolatban is állt vele. Nem emeltek ellene vádat, de Manitoba tartománybeli Winnipeg bírósága egy különleges kanadai büntetés-végrehajtási törvény alkalmazva jó magaviseletre kötelezte, és arra, hogy rendszeresen tájékoztassa a rendőrséget hollétéről. 

Kanada 2014 szeptemberében csatlakozott az IÁ elleni katonai koalícióhoz, a rákövetkező hónapban pedig két terrortámadás történt az országban, mindkettőt szélsőséges iszlamista eszméket valló tettesek hajtották végre. Október 20-án a Québec tartománybeli Saint-Jean-sur-Richelieu településen egy, az iszlám hitre áttért férfi halálra gázolt egy katonát és megsebesített egy másikat, két napra rá pedig Ottawában egy algériai származású férfi meggyilkolt egy katonát, aki őrt állt a törvényhozás épületénél lévő háborús emlékműnél.

Kapcsolódók

Kimaradt?