Trump burkoltan Clinton elleni fellépésre szólította fel a fegyvertartás híveit

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump ismét botrányt kavart egy félreértelmezhető megfogalmazásával: burkoltan demokrata ellenlábasa, Hillary Clinton elleni fellépésre szólította fel a fegyvertartás híveit.

Trump az észak-karolinai Wilmingtonban tartott választási nagygyűlést, és ott egyebek mellett a fegyvertartási, és -viselési jog fontosságáról beszélt. Kitért arra, hogy ha demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton lesz az elnök, akkor ő liberális bírákat jelöl majd a szövetségi Legfelső Bíróságba (amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be), akik majd megvonják az alkotmányban garantált jogot a fegyvertartáshoz.

„Hillary el akarja törölni, lényegében el akarja törölni az alkotmány második kiegészítését" – fogalmazott a fegyverviselést garantáló alkotmány-kiegészítéssel kapcsolatban. Majd így folytatta: „és egyébként is, ha ő jelöli a bírákat, akkor már semmit sem tudtok tenni, emberek! Ámbátor a második kiegészítés emberei (hívei) talán igen, nem is tudom. De mondok valamit: az egy szörnyű nap lesz".

Bár a közönség nevetéssel nyugtázta a megjegyzést, a republikánus elnökjelölt mondatait sokan úgy értelmezték, mintha erőszakra szólított volna fel Hillary Clinton ellen.

Hillary Clinton kampánya azonnal „veszélyesnek" minősítette az elhangzottakat, és közleményében leszögezte: „Aki az Egyesült Államok elnöke akar lenni, annak semmiképpen nem szabad erőszakra buzdítania".

Azonnal megszólalt Michael Hayden, a Nemzetbiztonági Ügynökség volt vezetője is, aki szerint „az ember nemcsak azért felelős, amit mond, hanem azért is, amit mások kihallanak belőle". Hayden egyébként egyike annak a biztonságpolitikával és külpolitikával foglalkozó ötven embernek, akik hétfőn nyílt levélben fejtegették, hogy nem tartják alkalmasnak Trumpot az elnöki tisztség betöltésére.

A Trump-kampány is közleményben reagált. Azt írták, hogy az alkotmány második kiegészítésének emlegetése az összefogást, az egységet kívánta szolgálni.

Donald Trump kedden este Wilmingtonból a szintén Észak-Karolinában lévő Fayetteville-be utazott, s az ottani kampányrendezvényen Rudy Giulianival, New York város volt polgármesterével lépett a pódiumra, pontosabban Giuliani „mutatta be" őt. A New York hőseként is emlegetett Giuliani kitért a Wilmingtonban mondottakra és a sajtót ostorozta, mondván, hogy a mondatokat kiragadták összefüggésükből, csak azért, hogy Hillary Clintonnak kedvezzenek, mert azt szeretnék, ha őt választanák elnöknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?