banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Az izraeli hadsereg fizeti ezentúl a leszerelt katonák egyetemi tandíját

Sok ezer izraeli fiatalt érintő, helyzetüket javító drámai változást jelentett be Gadi Ejzenkot vezérkari főnök: az izraeli hadsereg már októbertől magára vállalja a harci egységektől leszerelt katonák továbbtanulásának költségeit - közölte a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn. 

Az izraeli vezérkari főnök határozata nyomán már az ősszel kezdődő tanévtől az összes, hadseregnek szánt adományt a leszerelő katonák további képzésére áldozzák. "Az adományként érkező pénz konditermek helyett egyetemi fokozatokra megy majd el" - hangsúlyozta Ejzenkot. A hadsereg fizeti majd a felsőfokú tanulmányok esetén az első diploma tandíját vagy szakma tanulása esetén annak költségeit. A nemzeti kisebbségekhez tartozó, újonnan bevándorolt vagy hátrányos szociális helyzetű katonák mind részesülnek a kedvezményben függetlenül attól, hogy harci egységnél szolgáltak-e.     

Ejzenkot a bejelentés előtt vasárnap találkozott Móse Kahlón pénzügyminiszterrel, akivel egyetértettek a változtatás minél előbbi kiterjesztésében minden leszerelő izraeli katonára. Kahlón miniszteri kinevezése óta megduplázta a sorkatonák zsoldját, és a lap becslése szerint mindent elkövet majd azért, hogy az összes katona tandíját fedezzék. 

A mostani változás érintettjeinek továbbtanulási költségei évi 230 millió sékelt jelentenek, kiterjesztésük minden leszerelő katonára további 500 millió sékelt igényelne.  Az izraeli hadsereg jelenleg is fedezi néhány különleges kommandós egységhez tartozó katonák első diplomájának tandíját, de a többi leszerelő katona saját maga teremti elő, illetve családi segítséggel fedezi a nem csekély, szakonként és intézményenként változó, évi mintegy tizenöt ezer sékeles egyetemi tandíjat.

A tandíjak csökkentése, és ezzel a továbbtanulás megkönnyítése egyik meghatározó követelése volt az öt évvel ezelőtti izraeli tömegmozgalomnak, amely 2011 nyarán százezreket mozgósított. A zajos tömegtüntetéseken a magas megélhetési költségek és a drágaság ellen tiltakoztak.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kimaradt?