banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Amerikai F-16-osok érkeztek Dél-Koreát megvédeni

Egy tucatnyi vadászgépet parancsolt át az Egyesült Államok Dél-Koreába. Így erősíti Washington ázsiai szövetségesének védelmi rendszerét a sorozatos észak-koreai rakétakísérletek keltette feszültség miatt.

Az amerikai légierő csendes-óceáni parancsnokságának tájékoztatása szerint a tizenkét repülőgép és a háromszáz, pilótákból, kiszolgáló személyzetből álló alakulat már meg is érkezett a dél-koreai Oszan légitámaszpontra. Nicholas Johnson alezredes, aki a parancsnokság harci műveleteiért felelős, kijelentette, hogy az F-16-osok Dél-Koreába vezénylése megszilárdítja a két ország közötti együttműködést a regionális válságok idején, továbbá támogatja a regionális biztonságot. 

Észak-Korea április óta többször tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be.Legutóbb szerdán bocsátott fel egyet, amely ezer kilométeres út megtétele után a tengerbe zuhant szintén Japán felségvizeken, az Oga-félszigettől 250 kilométerre nyugatra. Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást. Washington és Szöul július elején bejelentette: Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?