Orbán szinte világelsőként állt be Trump mögé

Tusványosi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök világelsőként választott oldalt az amerikai elnökválasztási kampányban, és egyértelműen beállt Donald Trump republikánus jelölt mögé – állítja az Index.

Mint írják, mostanáig egyetlen hivatalban lévő kormány- vagy államfő sem támogatta meg nyíltan Trumpot (habár Kim Dzsongun azt nyilatkozta, Trump egy "bölcs választás" volna).

Ellenzéki szereplők közül többen is támogatják a republikánusok immár hivatalos jelöltjét, a francia szélsőjobbos Marine Le Pen vagy a szintén szélsőjobboldali Nigel Farage, mellette David Johnston ausztrál szenátor és Iain Duncan Smith brit képviselő, Vojislav Seselj szerb radikális nacionalista politikus, parlamenti képviselő.

Orbán Viktor Tusványoson úgy fogalmazott, "én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára."

Trump – miután arra kérték, zárja ki az Európa elleni nukleáris támadás lehetőségét, márciusban azt nyilatkozta, "Nem zárom ki a lehetőségét". Az Index korábban megírta, Trump azt mondta, Amerika csak akkor sietne a szövetségesek segítségére, ha azok is "teljesítették a kötelezettségeiket" Amerika felé. Ezzel az észak-atlanti katonai szövetség egyik alapvetését kérdőjelezi meg, a NATO alapítóegyezményének 5. cikkelye szerint ugyanis ha valamelyiküket megtámadják, automatikusan számíthat a többiek segítségére.

A magyar miniszterelnök azt mondta, meghallgatta Trumpot, és az elnökjelölt tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, "és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának." Orbán szerint Trumpnak igaza abban, hogy fejleszteni kell a titkosszolgálatokat és fel kell hagyni a demokráciaexporttal, ehelyett arra kell törekedni, hogy stabil viszonyok uralkodjanak a Közel-Kelet országaiban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?