Winkler Gyula támogatja a kelet-európai fuvarozócégek diszkriminációellenes tiltakozó akcióját

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kedden Brüsszelben találkozott romániai és magyarországi közúti fuvarozó vállalatok képviselőivel, akik az Európai Bizottság székhelye előtt szervezett, nemzetközi tiltakozó akcióra érkeztek a belga fővárosba.

A tüntetést a franciaországi és németországi új rendelkezések ellen szervezték, amelyek arra köteleznék a fuvarozóvállalatokat, hogy az illető ország minimálbérével megegyező szinten javadalmazzák saját alkalmazottaikat. A tiltakozók nemtetszésüket jelezték amiatt, hogy az Európai Bizottság nem lép fel az Európai Unió egyre több tagországában megjelenő protekcionista intézkedések ellen. Ennek kapcsán Winkler Gyula ismételten megerősítette, hogy ellenzi a protekcionista intézkedések elterjedését, hiszen azok gyengítik és töredezetté teszik az egységes piacot.

„Olyan időszakban vagyunk, amikor erősödnek a tagállamok protekcionista intézkedései, és ezek az egységes európai piacot ássák alá. Az ilyen intézkedések éppen az ellenkező hatást érik el, ugyanis nem tudják a nemzeti gazdaságot megvédeni, viszont az egységes piacot gyengítik. A kormányoknak meg kellene érteniük, hogy akkor tud az Európai Unió kilábalni a válságból, ha megerősítik a közös piacot, ha lebontják azokat a határokat, amelyek a személyek, javak, szolgáltatások szabad mozgását korlátozzák. A határok újraépítése nem oldja meg a válságot" – hangsúlyozta a képviselő a fuvarozókkal folytatott megbeszélésen.

Kitérve a németországi és franciaországi törvényekre, elmondta, hogy bár az Európai Bizottság hatásköre ellenőrizni, hogy azok összeegyeztethetőek-e az európai szabályozási kerettel és az egységes piacra vonatkozó jogszabályokkal, az EP-képviselők továbbra is kiállnak a parlamentben a közép- és kelet-európai fuvarozók érdekei mellett. „Továbbra is erőfeszítéseket teszünk, hogy az egységes piac jobban működjön, hogy ne legyen diszkrimináció egy-egy vállalat esetében sem a származási ország miatt" – emelte ki Winkler Gyula.

A Romániai Fuvarozók Országos Szövetsége által szervezett tüntetésen tizenegy ország tizenegy szakmai szervezete vett részt, köztük a magyarországi Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a lengyelországi ZMPD, a cseh CESMAD Bohemia, valamint a portugáliai UE-ANTRAM és a spanyolországi ASTIC. A tiltakozó akcióhoz csatlakoztak unión kívüli fuvarozószervezetek, köztük az AITA a Moldova Köztársaságból.

Kimaradt?