Hétezerötszáz fiatal „foglalta el” az Európai Parlamentet

Május 20-21-én került sor az Európai Parlament ifjúsági nagyrendezvényére Strasbourgban. Az EYE2016 (European Youth Event) keretében két napra fiataloké lett az intézmény székhelye.

Az idei kiadás a "Together we can make a change", azaz Együtt változtatni tudunk mottót kapta. Az eseményen a fiatalok több száz előadás, beszélgetés, vita és workshop közül választhattak, amiken ötleteket és véleményeket oszthattak meg egymással, EP képviselőkkel és EU-s véleményformálokkal is. Emellett művészeti előadások, performanszok helyszíne is lett az Európai Parlament strasbourgi székhelye a hétvégére.

Sógor Csaba EP képviselő meghívására a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) részéről 10 erdélyi fiatal is részt vett az Európai Parlament legnagyobb ifjúsági rendezvényén, ahol a fő témák az aktív részvétel, a háború és béke, a foglalkoztatottság,  az innováció és a fenntartható Európa körül forogtak.

A résztvevők megvitathatták az Európa jövőjéről alkotott véleményüket többek között az EP alelnökeivel, Marianne Thyssen európai biztossal, a Sakharov díjas Denis Mukwege-el és Kirill Koroteevvel vagy az EP főtitkárával. Kimondottan izgalmas előadást tartott Samantha Cristoforetti is a Nemzetközi Űrállamosán töltött küldetés kihívásairól.

Az ifjúsági fesztiválon javaslatokat és ötleteket is be lehetett adni az Európai Parlamenti képviselők számára, amelyeket az esemény záróakkordjaként a plénumban át is adtak az EP alelnökének. Emellett pedig az eseményen elhangzott és leírt több ezer ötletből egy végső jelentést minden európai parlamenti képviselő meg fog kapni. Az esemény társszervezői, az Európai Ifjúsági Fórum a kültéri YOFest! szabadidős és interaktív programjai mellett a fiatalok javaslatainak összegyűjtésével, majd ezt követően utánkövetésével és képviseletével is foglalkozik.

Kimaradt?