Kitiltják Magyarországról a magyarellenes román politikust

A budapesti kormány ki fogja tiltani Magyarországról a magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconut - írja a szombati Népszabadság. Az Egységes Románia Párt elnöke válaszként azzal fenyegetőzött: ha eredményesen szerepelnek a 2016-os parlamenti választáson, kitiltják a magyar cégeket Romániából.

A Népszabadság információi szerint az eheti kormányülésen vetődött fel, hogy a jövőben nem engedik be Magyarországra Bogdan Diaconut, aki tavaly pártja, a PRU mellett megalapította a Magyar Gárdához hasonló „önvédelmi” szervezetét, a Vlad Țepeș Őrjáratatát is.

A lap megjegyzi: a román politikus hivatalos ügyben soha nem járt még Magyarországon, a magyar kormány terve inkább válaszlépés arra, hogy tavaly októberben három évre kitiltották a Jobbik alelnökét, Szávay Istvánt Romániából. Budapest ugyanis jelezni akarja: elfogadhatatlanak tartja, ha egy másik uniós tagállam így lép fel egy magyar parlamenti képviselővel szemben.

Kitiltása hírére Bogdan Diaconu a Népszabadságnak úgy reagált: ha eredményesen szerepelnek a 2016-os parlamenti választáson, kitiltják a magyar cégeket Romániából. Szerinte a magyar kormány azért bünteti, mert a PRU az egyetlen párt, amely ellent tud állni a magyar irredentizmus térnyerésének.

Diaconu egyébként Bukarestben is egyre szalonképtelenebb. Klaus Johannis államfő hivatala hétfőn visszavonta meghívását az Európa-napi fogadásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?