A Schuman-nyilatkozat 66. évfordulójára emlékeztek az uniós intézményekben

Az európai integráció kiindulópontját jelentő, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat 66. évfordulójára emlékeztek hétfőn az uniós intézményekben.

Robert Schuman néhai francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Ennek évfordulója, az Európa-nap alkalmából vasárnap nyílt napot tartottak az Európai Parlament strasbourgi székházában, a nap folyamán mintegy 19 ezer látogatót regisztráltak. Az Európai Unió brüsszeli intézményei május 28-án nyitják meg kapuikat a nagyközönség előtt.

Joseph Daul, a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt elnöke az évforduló alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta: "egységesnek kell lennünk az alapértékeink, a demokrácia, a szabadság, a tolerancia és a jogállamiság védelmében annak érdekében, hogy győzedelmeskedjünk az Európával szemben álló fenyegetések felett".

„Napjainkban minden korábbinál inkább igaz, hogy a kontinensünk biztonságát nem lehet garantálni közös és működő biztonsági unió nélkül, amelybe egy európai hadsereg is beletartozik" - közölte a francia politikus. Hozzátette, a tagországoknak erősíteniük kell az együttműködésüket, fokozniuk kell az információcserét és a radikalizáció elleni erőfeszítéseiket. "Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük az alapértékeinket és az uniós állampolgárok életét" - fogalmazott Daul.

A pártelnök emlékeztetett rá, hogy Robert Schuman elkötelezett volt egy, a szolidaritáson alapuló föderális Európa létrehozása iránt. Kijelentette, a tagországok önállóan nem képesek megoldani a jelenlegi kihívásokat, a migrációs válság rendezéséhez és a terrorizmus elleni hatékony harchoz közös erőfeszítések szükségesek.

Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői.

Kimaradt?