Kanadai erdőtűz: szükségállapotot hirdettek

Szükségállapotot hirdettek helyi idő szerint szerdán a nyugat-kanadai Alberta tartományban a pusztító erdőtüzek miatt, és elrendelték egy újabb, veszélybe került város, illetve két kisebb település teljes kiürítését.

Szerdán súlyosbodott a helyzet, és mivel az erdőtűz rohamosan terjed déli irányban, a hatóságok az esti órákban elrendelték Anzac város kiürítését is, ahol elszállásolták előző nap az ötven kilométerre északabbra fekvő Fort McMurray-ből kiköltöztetett lakosok egy részét. Két kisebb település, Gregoire Lake Estates és Fort McMurray First Nation lakóinak is el kell hagyniuk otthonukat.

Fort McMurrayből 88 ezer ember menekült el, a városban 1600 épület vált lángok martalékává, és már az ottani repülőteret is fenyegeti a tűz. Az összes kereskedelmi járatot törölték. Kanadai illetékesek szerint talán egész Kanadában nem volt soha még ilyen tömeges evakuáció.

Az erdőkkel körülvett Fort McMurray a kanadai olajmezők környékén fekszik, ott van a világ harmadik legnagyobb olajkészlete Szaúd-Arábia és Venezuela után. Az olajmezők zöme azonban északabbra található a várostól, míg a tűzvész leginkább a város déli területeit sújtja és dél felé terjed. Az olajlétesítmények nincsenek veszélyben, de Darby Allen Fort McMurray-i tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott, hogy a lángok "vadul terjednek", és a városból elmenekültek közül körülbelül tízezren északra mentek, az olajkitermelő mezőkön lévő táborokban leltek menedékre.

Kapcsolódók

Kimaradt?