Összefogtak Trump ellen a republikánus jelöltek

A republikánus elnökjelöltségre pályázó Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó összefogott, hogy megpróbálják megakadályozni, Donald Trump elnökjelöltségét.

Nem visszalépnek egymás javára, hanem egy előre meghatározott forgatókönyv szerint átengedik egymásnak az előválasztást eldöntő delegátusokat Donald trump republikánus párti ellenfelei. Ezt Ted Cruz és John Kasich kampánymenedzserei jelentették be. Céljuk az hogy az összefogással megakadályozzák Donald Trump győzelmét az előválasztáson. Ha ugyanis a többek között muzulmánellenes kijelentéseivel kampányoló New York-i üzletember nyerne, ő indulhatna az elnöki székért a republikánus párt színeiben az Egyesült Államokban.

Indiana államban, ahol májusban lesz az előválasztás, Ted Cruz kapja meg a John Kasich által "elnyert" küldötteket, míg például a szintén májusban választó Oregonban és a júniusi, Új-Mexikóban tartott előválasztásokon Cruz mond le az elnyert küldöttek támogatásáról Kasich javára - abban az esetben, ha győz. Kedden öt államban tartanak előválasztást.

Trump két ellenfele korábban semmilyen hajlandóságot nem mutatott az együttműködésre. Cruz kampánymenedzsere, Jeff Roe közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári országos elnökjelölt-állító konvención olyan politikust kell jelölni, aki képes egyesíteni a pártot és győzelmet tud aratni a novemberi elnökválasztáson. Ennek érdekében Cruz "szabad utat enged a versengésben Kasich kormányzónak Oregonban és Új-Mexikóban, remélve, hogy mindkét kampány szövetségesei követnek bennünket". Roe azt is leszögezte, hogy a novemberi elnökválasztáson akár Hillary Clinton, akár Bernie Sanders - mindkettő a demokrata párti elnökjelöltségre pályázik - magabiztosan legyőzné Trumpot, ráadásul Trump elnökjelöltsége nemzedékekre visszavetné a Republikánus Pártot.

Hasonló nyilatkozatot tett közzé John Weaver, Kasich kormányzó kampányának vezetője, aki Indiana államban ígért "zöld utat". Weaver leszögezte: John Kasich és csapata célja az, hogy a nyári elnökjelölő kongresszus Clevelandben nyílt versenyes legyen, ahol "olyan jelöltet sikerül kiválasztani, aki képes egyesíteni a pártot és megnyerni a novemberi választást".

Donald Trump üzent a két politikusnak: szerinte az összefogást az elkeseredettség szülte. Az üzletember nagy arányban vezet, és a közvélemény-kutatások a keddi előválasztásokon is mind az öt államban az ő győzelmét jósolják. Trump szerint Cruz kampánya "szabadesésben van", Kasich pedig kevesebb delegátust tudott megnyerni, mint Marco Rubio floridai szenátor, aki már egy hónappal ezelőtt felfüggesztette az elnökjelöltségért folytatott kampányát. Trump hangsúlyozta, hogy két vetélytársa szerinte kudarcot vallott kampánya csak még eltökéltebbé teszi őt. A republikánus elnökjelöltséghez 1237 küldött támogatására van szükség, Trump az eddig választási folyamatban 845 küldött támogatását nyerte el, míg Cruz 559, Kasich pedig 148 delegátus támogatását szerezte meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?