Vereséget szenvedett a dél-koreai kormánypárt

Váratlan vereséget szenvedett a szerdai dél-koreai választáson a kormányon lévő konzervatív párt, amelynek nemhogy kényelmes parlamenti többsége nem lesz, de még a többségtől is messze került - vált bizonyossá csütörtökön a szavazatok 99,9 százalékának feldolgozása révén.

A - szinte biztos, bár még nem hivatalos - végeredmény szerint csak 122 helye lesz a 300 tagú parlamentben az államfő, Pak Gun Hje vezette Szenuri (Új Határ) pártnak. Négy éve még 152 mandátumot szerzett. A legnagyobb ellenzéki párt, a Mindzsu (Együtt Demokratikus Párt, MPK) 123 mandátumra tett szert, a kisebbik, a Néppárt 38 helyet kap. Az ellenzék mindazonáltal megosztott: a Néppárt a Mindzsuból kilépett párttagokból jött létre, és nemrégiben, így az ellentétek még frissek.

A választási előrejelzések egyébként még kedden is azt mutatták, hogy a Szenuri kényelmes többséget szerez a parlamentben, komoly csapást mér a megosztott ellenzékre, és növeli annak esélyét, hogy újra megszerzi az államfői széket, miután jövőre lejár Pak Gun Hje elnöki mandátuma, aki nem választható újra. Dél-Koreában az államfő tiszte nem pusztán formalitás, hanem erős hatalommal jár.

Kimaradt?