Magyar bíróságon folytatódhat Malina Hedvig ügye

Magyarországra kerülhet a magyarsága miatt bántalmazott majd hamis tanúvallomással is megvádolt Zsák Malina Hedvig bírósági ügye. A felvidéki nő ellen hamis tanúzás miatt majdnem tíz éve folyik eljárás Szlovákiában.

A fiatal nő kérvénye alapján az ügyben illetékes Nyitrai Járási Bíróság kérelmezte a szlovák igazságügyi tárcánál, hogy adják át a magyar bíróságnak a hamis tanúzás miatt folyó eljárást. A kérelmet a bíróság február 18-án küldte el a szaktárcának – olvasható az Új Szó című pozsonyi napilapban. A kérdésre, hogy mikorra születhet döntés az ügyben, a minisztérium nem tudott választ adni.

Malina Hedvig kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor – vallomása szerint – az akkor huszonhárom éves diáklányt két férfi megverte egy nyitrai utcán azért, mert magyarul beszélt mobiltelefonján. A fiatal nő ellen 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, miután arra a következtetésre jutottak, hogy az ügy nem történt meg, vagy legalábbis nem úgy, ahogy azt ő állította.

A szlovák kormány egy nyilatkozatban sajnálatát fejezte ki a nő ügyével kapcsolatban, 2012 februárjában. Akkori közleményében Pozsony elismerte: kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy valóban sérültek-e a sértett jogai.

Az ügyben hamis tanúzás miatt 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a szlovák főügyészség Malina Hedvig ellen, aki 2013-ban felvette a magyar állampolgárságot, majd Szlovákiából Magyarországra költözött. Az immár kétgyermekes családanya korábban azt nyilatkozta: nem azért költözött el, hogy a Szlovákiában ellene folyó eljárás elől meneküljön, hanem sokkal inkább a gyermekeit akarta megóvni az őket érő zaklatásoktól.

Malina Hedvig esete nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és tovább növelte a feszültséget Szlovákia és Magyarország között.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?