Europol: közel ötezer potenciális terrorista van Európában

Három- és ötezer közé tehető azon külföldi harcosok száma, akik az Iszlám Állam kiképzőtáboraiban edzőttek, majd visszatértek Európába. Ők komoly kihívást jelentenek a biztonság szempontjából - derül ki az Európai Rendőrségi Hivatal vezetőjének beszámolójából.

"Európa, több mint két évtized óta most először néz szembe a legmagasabb terrorfenyegettséggel" - mondta Rob Wainwright, az Europol igazgatója a Neue Osnabrücker Zeitung lapnak, hozzátéve, komoly lehetősége van annak, hogy az Iszlám Állam vagy más terrorcsoport lecsap Európára.

"Arra számítunk, hogy az Iszlám Állam vagy más vallási terrorcsoportok lépnek a színre, és támadást intéznek Európa ellen azzal a céllal, hogy tömegmészárlást hajtsanak végre", de hangsúlyozta Wainwright azt is, hogy "a magányos támadók akcióba lépésének eshetőségére is fel kell készülni."

Wainwright azonban igyekezett visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek arra utalnak, hogy a jelenlegi migránsválság is komolyan befolyásolja a megnövekedett terrorfenyegettséget. Nem ért egyet azokkal a véleményekkel sem, amelyek szerint a potenciális terrorista-jelöltek szivárognak be a migránsokkal. Ezt az álláspontját azzal támasztotta alá Wainwright, hogy egyelőre nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a merénylők arra használnák a migránsáradatot, hogy Európába jussanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?