Útjára indult az Európát demokratizálni hivatott mozgalom

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, aki tavaly tárcavezetőként megpróbált ellenállni annak, hogy a nemzetközi hitelezők Németország támogatásával pénzügyi megszorító politikát kényszerítsenek Görögországra, az Európai Unió demokratizálására és átláthatóbbá tételére hivatott mozgalmat alapított kedd este Berlinben.

A korábbi miniszter a baloldali politikai aktivitásáról és a Kelet-Németország vér nélküli rendszerváltoztatásában betöltött szerepéről ismert Volksbühne színházban hirdette meg a mozgalmat, amelynek a Demokrácia Európában Mozgalom 2025 (Diem25) nevet adta.

"Pontosan azért választottuk helyszínül Berlint, mert európai törekvéseinkben progresszív irányban semmi nem változhat Németország teljes részvétele nélkül" - mondta Varufakisz sajtótájékoztatóján a zsúfolásig megtelt előadóteremben.

Integráció és szuverenitás

Mozgalomindító sajtóértekezletén Varufakisz párhuzamot vont a jelenlegi és a 80-100 évvel ezelőtti európai események között, azt mondta, hogy a kontinens egy ördögi körbe került tekintélyelvű technokrata vezetőivel és rossz politikájukkal. Bírálta az EU mind a 28 tagországát amiatt, hogy "látványos kudarcot vallottak a menekültválság humanitárius kezelésében, ami alól esetleg csak Angela Merkel kivétel".

A háborúk és a nyomor elől menekülő százezrekkel szemben nem az a megoldás, hogy "falakat vagy koncentrációs táborokat építünk". "A szögesdrót és a falak csak növelik a biztonságérzet hiányát" - jelentette ki.

Varufakisz szerint erősíteni kell az európai integrációt, de közben minden tagországnak szuverénnek kell lennie. Mindazonáltal nem tett semmiféle javaslatot a követendő politikára vonatkozóan, és egyértelművé tette, hogy új mozgalma csupán egy eszmecserefórum lesz. Arról sem beszélt, hogy a mozgalmat esetleg valamikor párttá akarja-e alakítani, és hogy akar-e vele indulni választásokon.

2025: demokratikus, jól működő Európa

Kiáltványa szerint a Diem25 célja "véget vetni az átláthatatlan politikai döntések rendszerének, amely akadályozza az európaiakat abban, hogy demokratikus kontrollt gyakoroljanak pénzügyeik, munkakörülményeik és környezetük felett". A mozgalom célul tűzte ki, hogy 2025-re teremtsenek meg egy teljesen demokratikus, jól működő Európát, amely nyitott minden liberális demokratára, szociáldemokratára, radikálisra és zöldre".

A mozgalom célkitűzéseiről itt írtunk bővebben, a teljes magyar fordítás itt érhető el, az eredeti szöveg pedig itt.

A Diem25 elavultnak tekinti az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában, amikor is "nemzeti pártok instabil szövetségeket" alkotnak benne. A mozgalom szeretné, ha megalakulna egy európai alkotmányozó gyűlés, amely a már említett 2025-ös évre kidolgozna egy olyan "demokratikus alkotmányt, amely helyettesít minden más érvényes uniós szerződést".

Kapcsolódók

Kimaradt?