Belgium 2025-re meg fog szűnni a flamand belügyminiszter szerint

A flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) egyik vezető politikusa abbéli reményének adott hangot szerdán, hogy Belgium tíz éven belül megszűnik létezni. A kijelentés heves tiltakozást váltott ki a vallon közösség részéről.

A VRT állami televíziós csatorna politikusokat és közéleti személyiségeket kérdezett arról, hogy hogyan látják az ország jövőjét 2020-ban. Arra a kérdésre, hogy Belgium 2020-ban is létezni fog-e, Liesbeth Homans flamand belügyminiszter igennel felelt, de kijelentette: reméli, hogy öt évvel később már más lesz a helyzet. „2020 túl korai” – tette hozzá.

A három másik párttal koalícióban kormányzó, Belgium legnagyobb politikai erejének számító N-VA Flandria függetlenségét tűzte zászlajára. A párt vezetői azonban eddig nem beszéltek arról, hogy mikorra tervezik az elszakadást. A Le Soir című francia nyelvű belga napilap megkereste az önállóságpárti N-VA vezetőjét, Bart De Wever antwerpeni polgármestert, aki nem mondott ellent Liesbeth Homansnak, viszont hozzátette, ő személy szerint nem jelölne meg dátumokat. Sajtóhírek szerint a flamand belügyminiszter Bart De Wever egyik legszorosabb szövetségese.

A politikusnő szavai heves tiltakozást váltottak ki a franciaajkú vallon közösség számos vezető politikusa részéről. Didier Reynders belga külügyminiszter, a Reformer Mozgalom (MR) nevű vallon liberális párt tagja azonban nem tulajdonított nagy fontosságot Liesbeth Homans kijelentéseinek. Mint mondta, azoknak semmilyen kihatása nincs a kormány tevékenységére. A tavalyi választásokon legtöbb szavazatot besöprő Új Flamand Szövetség hosszas tárgyalások után a Reformer Mozgalommal, a flamand kereszténydemokratákkal (CD&V) és a szintén flamand liberális párttal (VLD) lépett koalícióra.

Kimaradt?