Rómába szállítják Pio atya földi maradványait - a körút élete állomásait követi

A San Giovanni Rotondó-i kegyhely sajtóirodája január 5-én tette közzé azt a közleményt, mely Szent Pio atya földi maradványainak Rómába vitelét és a hozzá kapcsolódó programokat ismerteti.

Február 2-án délelőtt San Giovanni Rotondóban a Pio atya tiszteletére emelt nagytemplomba viszik fel a szent holttestét az altemplomban lévő sírjából, és este – a megszentelt élet évének lezárásaként – Michele Castoro érsek, Manfredonia, Vieste és San Giovanni Rotondo főpásztora ünnepélyes szentmisét mutat be, amelyen részt vesznek az érsekség szerzetesei és szerzetesnői.

Másnap, február 3-án reggel a nagytemplomban Francesco Langi, a helyi kapucinus közösség házfőnöke mutat be szentmisét. Ezt követően indul Rómába a nyitott koporsó Pio atya földi maradványaival. Az Örök Városban először a kapucinus rend gondozásában álló San Lorenzo fuori le murába, vagyis a Falakon kívüli Szent Lőrinc-bazilikába viszik, amely egyike Róma hét főtemplomának. Itt egymás mellé helyezik Pietrelcinai Szent Pio és Szent Mandić Lipót földi maradványait. A horvát származású, ugyancsak kapucinus Mandić atya holttestét Padovából szállítják Rómába ebből az alkalomból. A két kapucinus szent földi maradványait február 4-én egész nap felkereshetik a hívek. 

Február 5-én a Vatikán közelében fekvő jubileumi előkészítő templomok egyikébe, a Tiberis-parthoz közeli San Salvatore in Lauróba viszik a két szent földi maradványait. Ez a templom majdnem tíz éve ad otthont a Pio atya által létrehozott imacsoportoknak, melyek napjainkra már az egész világon elterjedtek. Délután innen viszik át gyalog, ünnepélyes körmenetben a két szent földi maradványait a Szent Péter-bazilikába, ahol a szent kapu közelében teszik őket közszemlére.

Február 6-án, szombaton délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter téren fogadja a Pio atya-imacsoportok tagjait, akik ebből az alkalomból a világ számos pontjáról érkeznek Rómába, és számukra rendkívüli kihallgatást tart a Szentatya. Meghívást kaptak erre az audienciára a Casa Sollievo della Sofferenza, a Pio atya által alapított San Giovanni Rotondó-i kórház alkalmazottai és a manfredoniai érsekség hívei. A római irgalmasság szentéve igazi különlegessége lesz ez a három nap, február 6-tól 8-ig, amikor a Szent Péter-bazilika szent kapuján áthaladva a zarándokok az egymás közelében elhelyezett három szent, II. János Pál pápa, Pio atya és Mandić atya földi maradványai mellett imádkozhatnak. 

Február 9-én, kedden délelőtt Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában, melyre a világ összes kapucinus szerzetesét meghívta. Február 10-én, hamvazószerdán a Szent Péter-bazilikában tartott ünnepi szertartás keretében Ferenc pápa átadja „az irgalmasság misszionáriusainak” kijelölt ezer papnak és szerzetesnek küldetésüket, hogy legyenek „az egyház anyai buzgóságának a jelei Isten népe számára”. Az irgalmasság missziós küldöttei a pápai megbízatás szerint a világ egyházmegyéibe indulnak, hogy ott népmissziókat tartsanak, és segítsék azokat a kezdeményezéseket, melyek az irgalmasság megvalósulását szolgálják. Küldetésük elsősorban az lesz, hogy prédikáljanak és gyóntassanak, ezért Ferenc pápa privilégiumokkal ruházza fel őket.

Február 11-én délelőtt Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke a zárószentmise után elkíséri Pio atya földi maradványait Pietrelcinába, míg Mandić atya holttestét visszaszállítják Padovába. A Nápoly közelében fekvő Pietrelcina kisvárosban született Pio atya 1887. május 25-én, és 1916. február 17-én, tehát éppen száz éve járt ott utoljára. Délután háromkor érkezik a „translatio”, az ereklyék átvitele során a közeli Piana Romana településre, ahol a Francesco Forgione néven született szent családjának egykor kisebb birtoka volt, és ahol Pio atya először kapta meg a stigmákat. Pietrelcinában a Szent Családról nevezett kapucinus konvent fogadja be és teszi közszemlére a relikviákat.

Február 14-én reggel kilenc órakor Andrea Mugione, Benevento metropolita érseke mutat be szentmisét Pio atya tiszteletére, majd a szent ereklyéit Foggiába szállítják. Ez a mostani körút Pio atya földi maradványaival pontosan megfelel annak az útnak, melyet a kapucinus szent száz évvel ezelőtt bejárt. Foggiában a Szent Anna kapucinus rendház templomában délután nagy imatalálkozó keretében vesznek búcsút a szenttől, akinek porhüvelye visszatér San Giovanni Rotondóba. Itt előbb a Casa Sollievo della Sofferenza intézménybe viszik, amelyet a mindig gyenge egészségű Pio atya oly nagy szeretettel építtetett a betegek számára.

Másnap, február 16-án, hétfő délután San Giovanni Rotondo lakóit a Pio atyáról nevezett főtérre várják, ahol a városháza előtt Michele Castoro érsek ünnepélyes áldást ad, majd Pio atya holtteste visszakerül a róla elnevezett templom kriptájába. Az altemplom körfolyosóját Ivan Rupnik szlovén jezsuita mozaikművész körbefutó kettős ikonciklusa díszíti, Assisi Szent Ferenc és Pietrelcinai Szent Pio atya életéből vett események ábrázolásával.
 

Kimaradt?